Inaugurisane su mere energetske efikasnosti u prostorijama Dečje Psihijatrije i Intenzivne Psihijatrije

Priština, 14.05.2024 – Renovirani objekti Dečje Psihijatrije i Intenzivne Psihijatrije u Univerzitetskom Kliničkom Centru Kosova su inaugurisani, projekat koji sprovodi Ministarstvo Ekonomije kroz Kosovski Projekat Energetske Efikasnosti i Obnovljive Energije koji finansira Svetska Banka kroz IDA kredit.

Ceremoniji inauguracije prisustvovali su Ministarka Ekonomije Artane Rizvanoli, Ministar Zdravlja Arben Vitia, direktor Svetske Banke na Kosovu Massimiliano Paolucci, direktor Univerzitetskog Kliničkog Centra Kosova Osman Hajdari, direktor Univerzitetske Kliničke Bolnice Kosova, Elvir Azizi i direktor Klinike za Dečiju Psihijatriju, Faton Kutlovci.

Ministarka Ekonomije Artane Rizvanoli izjavila je da završetkom investicije renoviranja zgrade Dečje Psihijatrije i Intenzivne Psihijatrije obeležavamo 90 renoviranih javnih objekata, uključujući bolničke objekte, univerzitete, centre za socijalni rad i biroe za zapošljavanje.

„Kada ulažemo i renoviramo javne objekte, uvek imamo dva cilja. Da naše javne zgrade učinimo što efikasnijim, kako bismo što više uštedeli energiju i povećali komfor za sve zaposlene i građane koji koriste prostore ovih zgrada. Ovo drugo je posebno važno za nas kada ulažemo u bolničke objekte, a još važnije u slučajevima kao što je danas, kada se radi o objektima namenjenim lečenju dece i najugroženijih kategorija“, naglasila je Rizvanoli.

Takođe, ministarka Rizvanoli je navela da će sada u obe zgrade biti ušteđena energija za 50 odsto, što znači uštedu od 8.627 evra godišnje na računima za energiju.

Dok se Ministar Zdravlja Arben Vitia zahvalio Ministarku Rizvanoliju na ovoj važnoj investiciji, ističući da od sada ova klinika neće pružati samo ambulantne usluge, jer je sada moguća i hospitalizacija dece i adolescenata, uvek sa indikacijama i standardizovanim protokolima.

Direktor Svetske Banke na Kosovu Massimiliano Paolucci istakao da je primena mera energetske efikasnosti u bolnici izuzetno važna, jer smanjuje potrošnju energije, a kroz ove mere poboljšaće se uslovi za pacijente i medicinsko osoblje. Ove mere takođe pokazuju napredak u poboljšanju zdravstvenog sistema Kosova.

U objekat Dečije Psihijatrije uloženo je 160.000,00 evra, dok je u objekat Intenzivne Psihijatrije uloženo 110.000,00 evra, uključujući renoviranje izolacije, zamenu PVC stolarije i vrata aluminijumskom stolarijom, renoviranje i izolaciju krova i renoviranje sistema rasvete i grejanja.