Stavljeni na javnu raspravu Zakon o električnoj energiji i Nacrt zakona o energiji

Priština, 23.02.2024. godine – Zakon o električnoj energiji i Nacrt zakona o energiji stavljeni su danas na javnu raspravu na platformi javnih konsultacija.

Svrha Zakona o električnoj energiji je da definiše pravila i mere za elektroenergetski sektor, da obezbedi bezbedno, pouzdano i kvalitetno snabdevanje električnom energijom po pristupačnim i transparentnim cenama za krajnje potrošače i da tretira klimatske ciljeve zemlje.

Link za Zakon o električnoj energiji:

https://konsultimet.rks-gov.net/viewConsult.php?ConsultationID=42306

Međutim, svrha Zakona o energiji je da definiše opšta načela i pravila koja regulišu aktivnosti u energetskom sektoru u Republici Kosovo kako bi se obezbedilo sigurno, stabilno i kvalitetno snabdevanje energijom, kao i da se stvore uslovi za otvoreno transparentno i konkurentno tržište, pružajući pristupačne tržišne cene energije, zaštitu i osnaživanje potrošača, uključujući zaštitu potrošača kojima je potrebna pomoć, integraciju energije iz obnovljivih izvora, promovisanje rodne ravnopravnosti u energetskom sektoru, kao i poboljšanje i zaštitu životne sredine i klime.

Link za Nacrt zakona za energiju:

https://konsultimet.rks-gov.net/viewConsult.php?ConsultationID=42305

Ministarstvo ekonomije poziva građane i stručnjake iz oblasti da daju pisane komentare, koji su veoma važni.

Zakon o električnoj energiji i Nacrt zakona o energiji biće na raspravi do 14.03.2024. godine.