Zamenik ministra Arifaj učestvovao je na sastanku predstavnika Evropske komisije i 6 zemalja Zapadnog Balkana u Briselu

Priština, 17.06.2022. god. – Zamenik ministra ekonomije, Mentor Arifaj, učestvovao je prošle nedelje na sastanku predstavnika Evropske komisije i 6 zemalja Zapadnog Balkana u Briselu.

Tema razgovora na ovom sastanku je bila Regulatorni dijalog između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana.

Zamenik ministra Arifaj je izrazio zahvalnost na upućenom pozivu za ovaj važnan sastanak za diskusiju i razlaganje; izazova, ideja, napretka i planova koji cÌe doprineti daljoj saradnji između Kosova i drugih zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Informaciona i komunikaciona tehnologija (IKT) je važan sektor kosovske privrede i da naša zemlja mora da nastavi da gradi svoj potencijal u ovom sektoru znajucÌi da Kosovo ima jednu od najmlađih populacija u Evropi i to je prioritet važan za prilagođavanje trendovima digitalizacije.

Zamenik ministra Arifaj je istakao da je stvaranje IKT ekosistema važan korak ka ambijentu orijentisanom ka razvoju poslovanja i obrazovanja u zemlji.

„Veoma smo zainteresovani da u ovom sektoru imamo zakonodavni i regulatorni ambijent kao u zemljama EU, gde direktive EU koje se odnose na ovaj sektor transponujemo u domacÌe zakone i implementiramo ih u najkracÌem mogucÌem roku“, rekao je Arifaj.

Tokom panela na temu Evropski kodeks za elektronske komunikacije, Arifaj je istakao da, u vezi sa transpozicijom Evropskog kodeksa za elektronske komunikacije, Ministarstvo ekonomije radi na izradi koncept papira i da se nakon njegovog usvajanja očekuje da do kraja ove godine pristupi izradi zakona o ovoj direktivi.

Dok je Zakon o smanjenju troškova za širokopojasne mreže usvojen od strane Skupštine Kosova u decembru 2021. godine i sada je taj zakon na snazi.

Što se tiče razvoja 5G, zamenik ministra Arifaj je rekao; „Radimo na nacrtu digitalne agende 2030. godine gde, između ostalog, ova agenda predviđa razvoj 5G tehnologija na Kosovu.

Vredi napomenuti da cÌe Ministarstvo privrede uskoro sprovesti sve procedure za implementaciju 5G projekta , kao nejavne mreže u kampusu Industrijsko – nastavnog parka u Prizrenu.

Na kraju, zamenik ministra Arifaj je obavestio učesnike da će Kosovo u septembru biti domacÌin Digitalnog samita za Zapadni Balkan „Priština 2022“ gde ih je i pozvao da budu aktivni učesnici ovog značajnog događaja za zemlje Zapadnog Balkana i šire.