Ministarka Rizvanoli učestvuje na Ministarskom Sastanku za Zapadni Balkan i Tursku

Beč, 01.06.2022 – Ministarka Ekonomije Republike Kosovo Artane Rizvanoli i Ministar Životne Sredine, Prostornog Planiranja i Infrastrukture Liburn Aliu učestvovali su na Ministarskom Sastanku za zapadni Balkan i Tursku koji je održan u Beču.

Na sastanku se razgovaralo o promociji ulaganja u obnovljive izvore energije, suočavanje sa  stalnim pretnjama klimatskih promena i prelazak na zelenu i održivu ekonomiju na Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Ministrku Rizvanoli na Konferenciju je pozvala Ministarka Austrije za Klimatske Akcije, Životnu Sredinu, Energiju, Mobilnost, Inovacije i Tehnologiju, Leonore Gewessler.

Tokom sastanka, ministarka Rizvnaolli je naglasila da je fokus Vlade Republike Kosovo energetska tranzicija sa opredeljenjem da ova tranzicija bude pravedna i pristupačna za građane i preduzecÌÂa u zemlji, garantujucÌÂi sigurnost snabdevanja.

Takođe, Ministarka je sa prisutnima podelila dosadašnji rad Ministarstva Ekonomije na izradi Energetske Strategije 2022-2031, Zakon o Obnovljivim Izvorima Energije koji se očekuje da bude odobren do kraja 2022 godine, kao I  i prva solarna aukcija na Kosovu koja se očekuje da cÌÂe se održati 2022 godine i obuhvatacÌÂe kapacitete do 100 MV.

Sastanku su prisustvovali i ministarka Austrije Leonore Gewessler, generalni direktor Austrijske Agencije za Životnu Sredinu Georg Rebernig, šefica Jedinice za Zeleni Sporazum EU iz Sekretarijata Energetske Zajednice Violeta Kogalniceanu, kao i ministri Zapadnog Balkana i Turske.