Ministarstvo Ekonomije održava konsultacije sa civilnim društvom pre objave nacrta Energetske Strategije 2022-2031

Priština, 27.05.2022 – Ministarka Ekonomije Artane Rizvanoli zajedno sa predstavnicima Kabineta i Odeljenja za Energetiku u ME, održali su danas poslednji konsultativni sastanak sa predstavnicima civilnog društva, pre nego što nacrt Energetske Strategije 2022 – 2031 ide na konsultacije u Vladi, a zatim i na javne konsultacije.

Tokom diskusije, ministarka Rizvanoli sa predstavnicima radnih grupa je predstavila pet strateških i specifičnih ciljeva strategije, koji uključuju:

1. Poboljšanje održivosti i sigurnosti elektroenergetskog sistema;
2. Dekarbonizacija i promocija obnovljive energije;
3. PovecÌanje energetske efikasnosti;
4. Jačanje regionalne saradnje i funkcionisanja tržišta; i
5. Zaštita i osnaživanje potrošača.

Između ostalog, Energetska Strategija 2022-2031 je prva energetska strategija koja ne predviđa novi lignit, predviđa porez na ugljenik i predviđa ambiciozne ciljeve za obnovljivu energiju, posebno vetar I solarnu energiju.

Dalje tokom sastanka, otvorena je diskusija sa predstavnicima civilnog društva, koji su dali svoj doprinos tokom prošle godine u procesu izrade ovog nacrta.

Komentari i sugestije civilnog društva, kao i svih zainteresovanih strana bicÌe dobrodošli tokom faze javnih konsultacija, koje cÌe početi sledecÌe nedelje.

Ciljevi predstavljeni danas i predstavljeni u samoj Strategiji, fokusirani su na obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja, pristupačnosti za potrošača i dugoročnu posvecÌenost Republike Kosovo ka dekarbonizaciji.