Odbori javnih preduzeća obučeni su za korporativno upravljanje

Priština, 25.05.2022 – Jedinica za Politike i Nadzor Javnih PreduzecÌa (JPNJP), u saradnji sa IFC (Svetskom Bankom), održali su dvodnevnu obuku za Odbore Javnih PreduzecÌa na temu „Korporativno Upravljanje javnim preduzecÌima“.

Ova obuka ima za cilj da pruži uspešnu ekspertizu u oblasti Korporativnog Upravljanja i rasprava o njihovim praktičnim implikacijama.

Visar Perani, službenik IFC-a na Kosovu, otvarajucÌi ovu obuku ocenio je da je obuka odbora od posebnog značaja jer cÌe uzeti u obzir uspešne prakse Korporativnog Upravljanja.

Razgovaranje o ovim praksama omogucÌicÌe sticanje najboljih praksi u korporativnom upravljanju, a sve dobre ideje treba sagledati i prilagoditi u svom svakodnevnom radu.

Tokom obuke, učesnici su zajedno sa konsultantima Svetske Banke za Korporativno Upravljanje, kao i zvaničnicima IFC-a, razgovarali o ulozi odbora direktora u javnim preduzecÌima, uloga države kao vlasnika, odnosi i komunikacija država – odbor, postavljanje prioritetnih politika, upravljanje ekološkim i socijalnim pitanjima, unutrašnja kontrola i upravljanje rizikom u JP, između ostalog.