Održana je diskusija o sektoru rudarstva Republike Kosovo

Priština, 20.05.2022 – Pod predsedavanjem zamenika ministra Ekonomije, Mentora Arifaja, održan je sastanak na kome se razgovaralo o rudarskom sektoru u Republici Kosovo.

Sastanku su prisustvovali direktor Odeljenja za rudarstvo u ME, Skender Sallahi, odbor i menadžment Javnog PreduzecÌa Trepča, predstavnici odbora i menadžmenta Nezavisne Komisije za Rudnike i Minerale (NKRM) i stručnjaci iz oblasti Rudarstva.

Cilj sastanka je bio da se razgovara o oblastima od posebnog rudarskog interesa, javno-privatnom partnerstvu u rudarskom sektoru, kao I o rudarskom i industrijskom otpadu.

Zamenik ministar Arifaj je rekao da treba da damo sve od sebe da ojačamo ovaj važan sektor kosovske privrede, kako bi se otvorila nova radna mesta, a kako je rekao, to se može posticÌi kroz jačanje 11 oblasti od posebnog interesa koje Kosovo ima.

Takođe zamenik ministar Arifaj je naglasio da Trepča ima veliku količinu mineralnog otpada, koji je prikupljen od 30-ih godina prošlog veka, koji može biti potencijal aktivnosti koja bi mogla da donese koristi Javnom PreduzecÌu Trepča, ali se moraju adresirati i mogucÌnosti zaštite životne sredine, jer taj otpad u određenom vremenskom periodu može da izazove probleme životne sredine.

G. Arifaj je takođe rekao da Vlada Kosova ima za cilj da stvori Državni Fond, koji predviđa da se sva profitabilna preduzecÌa prebace u Državni fond, au buducÌnosti cÌe usvajanjem zakona biti definisan prenos Trepče u Državnog Fonda, ali prelazak u ovaj fond ne bi zaustavio ni njegovu saradnju sa zainteresovanim partnerima, ni tretman mineralnog otpada, ni razvoj oblasti od posebnog interesa.