Arifaj i Gedža-Bunjaku posetili su Regionalni Institut za Javno Zdravlje u Peći i GCPM u Dečanima

Priština, 16.05.2022 – Zamenica ministra Zdravlja gđa. Dafina Gedža-Bunjaku, zajedno sa Zamenikom ministra Ekonomije, g. Mentor Arifaj posetili su danas Regionalni Institut za Javno Zdravlje u PecÌi, predstavnike Opštine Dečane, GCPM u Dečanima i regionalno preduzecÌe “Hidro-Drini” (vodovod), u PecÌi i Dečanima.

Ova poseta je obavljena zbog zabrinutosti da je u nekim selima u opštini Dečani voda zamucÌena kao rezultat padavina.

Sela iz kojih je mali broj građana zatražili medicinsku pomocÌ su: Carrabeg, Prilep, donji Luk , Prapakan i Isnik.

Službenici Regionalnog Instituta za Javno Zdravlje u PecÌi potvrdili su da su uzimani uzorci vode iz ovih sela, gde se po njima u rezultatima fizičko-hemijske analize, nalaze u granicama, ali se očekuju i rezultati bakteriološke analize.

Dva zamenika ministra, gđa Gedža-Bunjaku i g. Arifaj izjavili su da je Vlada Kosova spremna da odgovori na svaku preporuku i sugestiju koja dođe od nadležnih institucija kako bi situacija bila pod kontrolom i građani bili sigurni u svemu.

Oni uveravaju građane Kosova, tačnije pomenute meštane opštine Dečani, da nema mesta za zabrinutost.

Zvaničnici navedenih institucija su se zahvalili dvojici zamenika ministara Vlade Kosova na njihovom interesovanju i izrazili spremnost za dalju saradnju.

Posete pomenutim područjima i mere Institucija Republike Kosovo usledile su jer je juče Ministarstvo Zdravlja obavešteno od NIPHK da su, na zahtev Vodovoda „Hidro-Drini“ u PecÌi, uzorci vode za picÌe uzeti su iz nekih sela u Dečanima zbog zabrinutosti da se voda zamutila kao rezultat padavina.