Zamenik ministarke Arifaj dočekao delegaciju MMF-a

Priština, 11.05.2022. godine – Zamenik ministarke ekonomije Mentor Arifaj je zajedno sa šeficom kabineta Anylom Beqa dočekao su na sastanku delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u sastavu g. Gabriela Di Belle, šefa Misije MMF-a za Kosovo, gđe Stephanie Eble, regionalne predstavnice za Zapadni Balkan i odgovorne za  Kancelariju na Kosovu, Evropskog odeljenja i ekonomista iz Evropskog odeljenja.
 
Na ovom sastanku se uglavnom razgovaralo o energetskom sektoru u našoj zemlji. Zamenik ministarke Arifaj je obavestio prisutne da je Ministarstvo ekonomije u fazi izrade Energetske strategije 2022-2031, gde je rekao da grupa stručnjaka radi na ovoj strategiji.
 
Tokom sastanka je rečeno da Republika Kosovo, kao članica Sekretarijata Energetske zajednice, namerava da uskladi domaće zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU i Zelenim sporazumom.
 
Dalje je zamenik ministarke Arifaj  rekao da je fokus Vlade Kosova u ovoj Strategiji dugoročni put ka dekarbonizaciji do 2050. godine, očuvanje sigurnosti snabdevanja električnom energijom, pristupačnost za krajnje potrošače, povećanje upotrebe čiste energije i obezbeđivanje integracije na regionalnom tržištu, na ekonomski održiv način.