Arifaj učestvuje na onlajn sastanku Procena uticaja na životnu sredinu u rudarskom sektoru u Kanadi

Priština, 28.03.2022 – Održan onlajn sastanak „Procena uticaja na životnu sredinu u rudarskom sektoru u Kanadi“ u organizaciji Ambasade Kanade u Hrvatskoj i na Kosovu, sastanak kojim je predsedavala gđa. Sinthia Dodig, Komesar za Trgovinu i gđa. Deborah Archibald, izvršna direktorka Programa Upravljanja Ekstraktivnim Resursima (ERPG) sa Škole Javnih Politika Univerziteta u Kalgariju, kojoj je prisustvovao i zamenik ministra Ekonomije, Mentor Arifaj.

Zv. Ministar Arifaj je rekao da je procena uticaja na životnu sredinu u rudarskom sektoru u Kanadi dobar primer za nas na Kosovu, pošto je Kanada jedna od vodecÌÂih zemalja u svetu po pitanju rudarskog sektora, tako da bi to bila dobra prilika da saznamo više o uticaju na životnu sredinu u rudarskom sektoru, kao jednom od najvažnijih sektora u našoj zemlji.

Dalje zam. Ministar Arifaj je dodao da je Kosovo bogato metalima i mineralima, ali zbog nasleđenih problema moramo da nastavimo sa našim razvojnim naporima u unapređenju i modernizaciji rudarskog sektora u Republici Kosovo, kako bi ovaj sektor ponovo napredovao.

„Osim metala i minerala, Kosovo ima milion tona mineralnog i industrijskog otpada koje moramo da tretiramo, ne samo iz perspektive profita, vecÌÂ i iz perspektive uticaja na životnu sredinu“, rekao je zamenik ministar Arifaj.

Zam. Ministra ME je najavio da cÌÂe Ministarstvo Ekonomije zajedno sa Fakultetom Geonauka Univerziteta u Mitrovici „Isa Boletini“ organizovati Multidisciplinarnu Konferenciju o Geonaukama i Održivom Razvoju, kojom prilikom je pozvao učesnike ovog sastanka da dođu i iskažu svoje interesovanje da podele svoja iskustva, takođe zam. Ministar Arifaj je pozvao kanadske kompanije da investiraju u rudarski sektor.