Obaveštenje sa objašnjenjima za Kompakt Program

Priština, 23.03.2022 – S obzirom na cirkulaciju nekih vesti u lokalnim medijima o sednici vlade na kojoj se razgovaralo o buducÌem projektu sa MCC-om, mi kao Ministarstvo Ekonomije, a ujedno i nosilac procesa Kompaktnog Razvoja iz Millennium Challenge Corporation (MCC) , Obaveštavamo vas da planirani projekat nije vezan za razvoj TAP gasovoda.

Vlada Kosova je danas odobrila inicijativu za pregovore o sporazumu o sufinansiranju Kompakt programa između Republike Kosovo i razvojne agencije Vlade SAD, Korporacije Milenijumskih Izazova. Kompakt program će biti vredan 234 miliona dolara i uključiće dva projekta:

1.    Rezerva I energetska arbitraža (baterije velikog kapaciteta preko 200 MVh)
2.    Razvoj radne snage i uključivanje žena u energetski sektor

Prvi projekat se sastoji od kupovine i ugradnje baterija velikog kapaciteta, koje služe kao rezerve energije. Rezerva cÌe se koristiti za stabilizaciju promenljive frekvencije električne energije zbog neravnoteže snabdevanja i potrošnje. Baterije se takođe mogu koristiti za energetsku arbitražu, odnosno za skladištenje energije u ranim jutarnjim satima kada je potrošnja niska, i korišcÌenje kada je potrošnja velika. Štaviše, baterije bi se mogle lako povezati na solarne, vetar ili slične izvore, što bi ubrzalo prelazak Kosova na obnovljive i održive izvore energije.

Drugi projekat uključuje dve aktivnosti:

1.    Razvoj energetske radne snage za buducÌnost, koji ima za cilj kreiranje studijskog programa koji cÌe razviti veštine pojedinaca koji cÌe raditi u energetskom sektoru, podržavajucÌi na taj način investiciju sa MCC; i 2. Inkluzivna radna snaga u sektoru energetike cÌe imati za cilj vecÌe uključivanje žena u sektor kroz nekoliko podaktivnosti, kao što su stipendije za univerzitetske studije u oblasti energetike, posvecÌene ženama, podrška poslodavcima u sektoru za stvaranje povoljnijeg okruženja za žene, povecÌanje i osnaživanje žena u energetskoj mreži, povecÌanje ženskog preduzetništva i nagrađivanje mesta za najbolji rad za žene.

Investicije Kompakt programa cÌe biti vlasništvo Kosova i tokom završetka faze razvoja i pregovora sa našim partnerima iz MCC, obavesticÌemo javnost o razvoju i konačnim detaljima projekta.