Kosovo je posvećeno promovisanju čiste energije

Priština, 11.02.2022 – Inicijativa Partnerstvo za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) i Radna grupa za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju održali su virtuelni sastanak.
 
Na ovom sastanku Vladu Republike Kosovo predstavljao je zamenik ministra ekonomije, Mentor Arifaj, koji je rekao da je Vlada Kosova posvećena radu na energetskoj diversifikaciji zemlje i održavanju sigurnosti snabdevanja energijom, promovisanjem čiste energije.
 
Tokom svog govora, Arifaj je takođe naglasio da Kosovo radi na nacrtu nove Nacionalne energetske strategije 2022-2031, koja obezbeđuje pravednu energetsku tranziciju. On je najavio i da se radi na novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije, dok su u Fondu za energetsku efikasnost (EE) u toku velike reforme koje će se sprovesti u sektoru domaćinstava, jer su se do sada mere energetske efikasnosti sprovodile samo za javni sektor.
 
Arifaj je rekao da je Kosovo takođe potpisnik Ugovora o Energetskoj zajednici, gde je fokus Energetske zajednice da unapredi integraciju energetskih tržišta u regionu, transformaciju sistema, praćenje politika i razvoja unutar Evropske unije.
 
„Kao deo ovog ugovora, Kosovo je posvećeno primeni evropskog zakonodavstva, uključujući ciljeve u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova staklene bašte“, rekao je Arifaj.
 
Sastanku su prisustvovali predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, ministri evropskih zemalja, uključujući i zemlje u regionu.