Ministarka Rizvanolli učestvuje na Okruglom stolu za diskusije Balkan Green Foundation-a

Priština, 24. novembar 2021 – Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli učestvovala je na okruglom stolu o sektoru grejanja koji je organizovao Balkan Green Foundation u okviru projekta ”Multilateralna saradnja za akciju transformacije životne sredine“, uz podršku Heinrich Boll Foundation (HBS) i institucionalnu podršku od strane Rockefeller Brothers Fund (RBF).
 
Zajedno sa Ministarkom Rizvanolli, diskusiju su predstavili i izvršni direktor Balkan Green Foundation Visar Azemi kao i Arven Syla, koji je predstavio studiju ”Dekarbonizacija sektora grejanja na Kosovu – Najbolje prakse“.
 
U diskusiji su bili prisutni i predstavnici domacÌih i međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici medija.
 
Tokom diskusije, Ministarka Rizvanolli je govorila o trenutnom stanju u sektoru grejanja, izazovima sa kojima se ovaj sektor suočava, i predstavila rad koji se vrši u studiji izvodljivosti za sisteme centralnog grejanja na Kosovu od strane WBIF-a.

Očekuje se da ova studija izvodljivosti bude završena u narednih 18 meseci i koja analizira izgradnju novih toplana u svim kosovskim opštinama.
Dalje, Ministarka je podelila rad na studiji o predizvodljivosti; “Toplotna energija i solarni paneli“ koju sprovode EBRD i KFW za toplanu grada Prištine ”Termokos“.

Tokom diskusije, Ministarka Rizvanolli je istakla da “svaka investicija mora biti ekonomski održiva, kako na političkom tako i na ličnom nivou. Ona mora biti ekonomski isplativa kako bi jenda porodica koristila pelet umesto struje, ili električne pumpe, a ne ugalj.”

Dalje, Ministarka Rizvanolli je naglasila da put ka ovoj održivosti uključuje implementaciju koncepata kogeneracije, konzervisanja energije, očuvanje energije kroz mere efikasnosti u stambenim zgradama, i zamenu uglja, nafte i njenih proizvoda alternativnim izvorima.

ImajucÌi sve ovo gorenavedeno, Ministarka je navela da cÌe Kosovo mocÌi da: povecÌa sigurnost snabdevanja, energetsku efikasnost, da diversifikuje izvore energije, smanji zagađenje vazduha i poboljša kvalitet života.