Govor Ministarke Rizvanoli u Skupštini Republike Kosovo

 

Kompletan govor Ministarke Ekonomije Artane Rizvanoli, održan na sednici Skupštine Republike Kosovo 18.11.2021.

 

Poštovani Predsedniče Skupštine,

 

Poštovani poslanici Republike Kosovo,

 

Hvala vam što ste zatražili da se u ovoj skupštinskoj raspravi raspravlja o ovako važnom pitanju, za koje ima mnogo nejasnocÌa i nesporazuma.

 

Prvo, želim da vas obavestim da smo danas javno i svečano, zajedno sa Premijerom Kurtijem, obeležili početak rada na Nacionalnoj Energetskoj Strategiji 2022-2031 i predstavili viziju ove strategije za dekarbonizaciju do 2050 godine, dok:

 

– Održavamo energetsku sigurnost i pristupačnost za potrošače;

 

– PovecÌati upotrebu čiste energije; I

 

– Obezbeđujemo regionalnu integraciju energetskog tržišta, pre svega sa Republikom Albanijom, ali i sa drugim zemljama.

 

Ova strategija je podržana ekspertizom Agencije Sjedinjenih Država za Međunarodni Razvoj (USAID), ali osigurava vlasništvo i vođstvo od strane Vlade i drugih Kosovskih institucija.

 

Nameravamo da nacrt imamo u januaru 2022. godine, dok ga završavamo u martu 2022. godine, a zatim ga donesemo Skupštini na usvajanje.

 

Ovo cÌe biti prva energetska strategija koja cÌe:

 

– BicÌe zasnovan na podacima i studijama;

 

– To necÌe biti strategija koja se uklapa u veliki projekat (kao što su velike termoelektrane na ugalj), ili strategija razvijena proizvoljno, iza zatvorenih vrata bez konsultacija sa Kosovskim stručnjacima i institucijama; i

 

– Vodi računa o interesima građana i privrede i cenama koje cÌe placÌati, kao i o okruženju u kojem odgajamo decu, i klimatskim promenama na našoj planeti.

 

Ovom današnjem svečanom sastanku prethodio je intenzivan šestomesečni pripremni rad, tokom kojeg smo imali otvorene razgovore, analize i saradnju sa domacÌim i dijasporskim stručnjacima, međunarodnim organizacijama i ambasadama prijateljskih zemalja.

 

Da li znate kakav sam komentar dobio od mnogih predstavnika domacÌih i međunarodnih institucija? Citiram: “Prvi put da se na Kosovu o pitanjima energetike razgovara otvoreno, a ne da se ugovori potpisuju iza zatvorenih vrata.” Ponosna sam na ovo i veoma sam zahvalna svim akterima i stručnjacima koji su do sada dali doprinos, a koji cÌe nastaviti da doprinose razvoju i implementaciji strategije.

 

Sjedinjene Američke Države i njene agencije kao što su USAID i MCC, Evropska Unija i evropske zemlje bilateralno, ne samo da su nas podržale ekspertizom, analizama, savetima i konkretnim projektima od prvog dana Vlade, vecÌ su se obavezale da cÌe i dalje podržavati nas na našem putu ka energičnoj tranziciji koja je ambiciozna i ostvariva i koja obezbeđuje socijalnu pravdu.

 

Postoji mnogo dezinformacija i nejasnocÌa u vezi sa MCC grantom i opcijom korišcÌenja gasa, delom zbog namerne klevete koja je servirana javnosti.

 

Danas želim da ukratko kažem neke činjenice o ovom pitanju u nadi boljeg informisanja za vas i građane Republike Kosovo:

 

1. MCC grant u vrednosti do 200 miliona dolara nije izgubljen. Nije bilo ni jednog trenutka da je grant bio ugrožen!

 

– Grant cÌe se koristiti za investicije koje doprinose integraciji OIE i razvoju veština mladih, sa posebnim fokusom na žene.

 

– Odnosi sa MCC-om, SAD ili bilo kojom drugom američkom institucijom nisu ugroženi i oštecÌeni ni u jednom trenutku. Oni su odlično!

 

2. O energetskim pitanjima imali smo razgovore, konsultacije i saradnju sa:

 

Ambasada SAD, MCC, USAID, Kancelarija Evropske Unije i sve ambasade i razvojne agencije ključnih partnerskih zemalja kao što su Nemačka, Britanija, Italija, pa čak i zemalja koje nisu priznale Kosovo, poput Grčke.

 

Ni u jednom trenutku ova diskusija i saradnja nisu bili vođeni zahtevima, odbijanjima/prihvatanjima, uslovljavanjima i potčinjavanjem jednih prema drugima.

 

Naša saradnja sa ovim zemljama i institucijama zasniva se na otvorenoj, iskrenoj diskusiji i na međusobnom poštovanju. Svaki od njih se obavezao da cÌe nas podržati u postizanju vizije za dekarbonizaciju sektora, rast OIE i pravednu energetsku tranziciju za sve građane Kosova.

 

Predstavljanje energetskih i gasnih pitanja u pojednostavljenim i neistinitim okvirima, kakav traže SAD, a mi odbijamo ili uslovljavamo gasni projekat, Grčka uslovljava naše priznanje Kosova gasovodom itd. ne čini čast ovoj diskusiji.

 

PredstavljajucÌi odnose sa SAD i drugim međunarodnim partnerima kao odnos između stranke koja želi da nametne projekte – njih, stranke koja mora da se podvrgne nametanju – mi, ne samo da nemamo nikakve veze sa realnošcÌu, nego ne poštujemo ni države Kosovo, ni SAD, ni našeg odnosa koji je zasnovan na međusobnom poštovanju i koji je mnogo zdraviji nego što želite da predstavite.

 

3. Nije isključena opcija izgradnje gasovoda Skoplje-Priština i korišcÌenja gasa kao prelaznog goriva.
Nijedna od tri studije izvodljivosti nije završena. Dva od njih bicÌe završena u narednim mesecima.
Opcija za gas cÌe se razmatrati zajedno sa ostalim opcijama u okviru studije o opcijama snabdevanja energijom u okviru Strategije i bicÌe procenjena sa ekonomskog i ekološkog aspekta.
Inače, gas nije obnovljiv izvor. Energija koja se proizvodi iz gasa nije čista energija.

 

Gasovod cÌe se graditi ako je to u interesu građana i države Kosovo iu skladu sa Strategijom.
Jednostavna je logika u kreiranju politike ako se politike prave u skladu sa interesima građana: prvo se radi analiza, zatim strategija, a onda se donose odluke o projektima.

 

Bilo da se to uradi ili ne, to necÌe uticati na naše odnose, ni sa SAD, ni sa EU, ni sa bilo kojim drugim partnerom.

 

4. Kako ste ocenili geopolitički efekat ovog projekta?

 

Da li ste se ikada zapitali kuda bi se gasovod nastavio odavde i kakav bi uticaj imao na region?
Znate li gde bi to otišlo?

 

Nigde! Ovo je uticaj ovog projekta na region.

 

5. Energetska kriza u Evropi i svetu danas je upravo zbog cene gasa. KorišcÌenje ovog argumenta za izgradnju gasne infrastrukture je besmisleno.

 

6. SAD i Evropa pokušavaju da smanje upotrebu gasa i povecÌaju obnovljive izvore energije.
Ako ne čitate vladine dokumente i programe, možda ste videli jednominutni snimak koji kruži društvenim mrežama od strane portparolke Bele kucÌe Džen Psaki.

 

7. Ideja da korišcÌenje gasa smanjuje energetsku zavisnost takođe je besmislena.