Vlada Kosova i MCC potpisali su Aide Memoire (Memorandum o pomoći) radi produbljivanja saradnje

 

Priština, 30.09.2021 – Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, ministarka ekonomije, Artane Rizvanolli i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati razgovarali su sa Korporacijom Milenijumski Izazov (MCC); Generalnom direktorkom za Evropu, Aziju, Pacifik i Latinsku Ameriku, Caroline Nguyen, i direktorkom za Kosovo, Sarah Olmstead o dizajniranju programa kompakta.

 

S obzirom na striktan vremenski rok za razvoj i potpisivanje Programa kompakta i da Vlada Kosova zahteva dodatne informacije kako bi mogla da donese dobro obaveštenu odluku o izgradnji gasne infrastrukture, Vlada Kosova je odlučila da koristi Program kompakta za investicije u projektima koji imaju višu sigurnost, ali takođe značajno doprinose energetskoj tranziciji Kosova.

 

Nakon diskusije, kosovska vlada i tim MCC -a potpisali su Aide Memoire (Memorandum o pomocÌi), kako bi se otvorio put za sprovođenje programa i partnerstvo u izgradnji bolje buducÌnosti za građane Kosova.

 

MCC i vlada Kosova zajedno rade na energetskom pejzažu koji omogucÌava razvoj poslovanja i pravilnu energetsku tranziciju za Kosovo.

 

Aide Memoire koji su potpisali ministarka Rizvanolli i direktorka Nguyen ima za cilj produbljivanje razvoja predloženog Programa kompakta između vlade Kosova i MCC-a.

 

Ovo dolazi kao nastavak zajedničkog rada između vlade Kosova i MCC -a na identifikaciji i razvoju infrastrukturnih investicija koje cÌe pomocÌi Kosovu u postizanju održivog i sveobuhvatnog ekonomskog rasta.

 

Dok je Ministarstvo ekonomije na Kosovu započelo rad na izradi Energetske tranzicije Kosova, ključna prepreka razvoju privatnog sektora i otvaranju novih radnih mesta na Kosovu ostaje nestabilnost energetskog sektora koja stvara visoke troškove za firme – do 350 € godišnje.

 

Kako bi rešile ovu ekonomsku prepreku, vlada Kosova je zajedno sa MCC-om identifikovala prostor za potencijalne investicije kompakta uključene u Aide Memoire koje se fokusiraju na skladištenje energije, jačanje električne mreže i razvoj radne snage uz polno uključivanje i izgradnju kapaciteta.