Kosovo je prvi put pozvano na Forum partnerstva za transatlantsku saradnju o klimi i energiji

 

Varšava, 23. septembar 2021 – Ministarka ekonomije, Artane Rizvanolli, zastupila je Republiku Kosovo po prvi put na Forumu partnerstva za transatlantsku saradnju o klimi i energiji (P-TECC).

 

Ovaj Forum organizuje Departman energetike Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u saradnji sa Ministarstvom za klimu i životnu sredinu Poljske i Globalnim energetskim centrom Atlantskog saveta.
Ministarka Rizvanolli učestvovala je na panelu „Kritična infrastruktura” koji su vodili pomoćnik sekretara za međunarodne odnose Departmana energetike SAD, Andrew Light i zamenik ministra energetike Litvanije Albinas Zananavicius.

 

Glavne teme o kojima je panel raspravljao bile su; prioriteti sajber bezbednosti za vlade, energetsko planiranje i razvoj radne snage.

 

„Izazovi i nove prilike dolaze zajedno, stoga smatram da su takvi forumi prilika za saradnju između zemalja da uče jedni od drugih i da postižu kreativna rešenja za probleme sa kojima se svi suočavamo”, rekla je ministarka Rizvanolli tokom panel diskusija.

 

Tokom dva dana konferencije, 22. i 23. septembra, ministarka Rizvanolli prisustvovala je ministarskim i poslovnim panelima koji su se uglavnom usredsredili na pristup zemalja prema globalnom zagrevanju i zaštiti životne sredine.

 

Paralelno sa panelima, ministarka je održala nekoliko sastanaka sa predstavnicima zemalja učesnica i preduzeća kako bi detaljnije razgovarali o mogucÌnostima Kosova da se suoči sa izazovima koje posebno predstavlja pravična energetska tranzicija.