Ministarstvo ekonomije održava intenzivne radionice sa MCC-om za izradu kompakt programa

 

Priština, 20.09.2021 – Ministarka ekonomije, Artane Rizvanolli, poslednjih meseci održala je nekoliko sastanaka na visokom nivou sa predstavnicima MCC-a (Millennium Challenge Corporation), uključujući i Alexia Latortue, zamenicu Izvršne direktorke MCC-a Caroline T. Nguyen, generalna direktorka za Evropu i Sarah Olmstead, direktorka MCC-a za Kosovo, gde su razgovarali o dizajnu kompakt programa i podršci koju ovaj program može pružiti našem energetskom sektoru.

 

Ministarka Rizvanolli nakon ovih sastanaka, tokom prošle nedelje, zajedno sa predstavnicima Kabineta, Odeljenja za energetiku ME-a, RUE i tehničkim timom MCC-a u Vašingtonu i na Kosovu, imali su niz intenzivnih e-radionica na kojima su detaljno razgovarali i odlučili o dizajniranju kompakt programa.

 

Tokom radionice, teme razgovora bili su glavni problemi i potrebe energetskog sektora na Kosovu, uključujući troškove energije za potrošače, bezbednost snabdevanja energijom kao fleksibilnost mreže i diverzifikaciju izvora energije na Kosovu.

 

Nadalje, razgovarano je o potencijalnim oblastima saradnje između Ministarstva ekonomije i MCC-a u podršci energetskom sektoru kroz zajednički identifikovane projekte. Ove oblasti uključuju potencijalne investicije u infrastrukturu prirodnog gasa, smanjenje tehničkih gubitaka kroz investicije u distributivnu i prenosnu mrežu, investicija u akumulativne kapacitete, kao i razvoj veština radne snage u ovom sektoru. Promovisanje ravnopravnosti polov u energetskom sektoru i ekonomsko osnaživanje žena u ovom sektoru će biti neophodan deo svake saradnje u ovoj oblasti.

 

Takođe, ministarka Rizvanolli je izrazila svoju zahvalnost na stalnoj podršci MCC-a i SAD-a u oblasti energetike.

 

„Veoma sam zahvalna na kontinuiranoj posvećenosti tima MCC-a i stalnoj podršci MCC-a i Sjedinjenih Američkih Država uopšte u oblasti energetike za našu blisku saradnju u razvoju ovog sektora“, rekla je ministarka Rizvanolli.