Memorandum o razumevanju potpisan između ministarstava ekonomije Kosova i Severne Makedonije

 

Skoplje, 16.09.2021 – Na zajedničkom sastanku Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Severne Makedonije danas je potpisano 11 memoranduma o saradnji.

 

U okviru Ministarstva ekonomije Kosova i Ministarstva ekonomije Severne Makedonije, ministarka Artane Rizvanolli i ministar Kreshnik Bekteshi potpisali su Memorandum o razumevanju za energetski sektor.

 

Ovaj Memorandum je potpisan uzimajući u obzir značaj sigurnosti snabdevanja električnom energijom za ekonomski razvoj u Republici Kosovo i Republici Severnoj Makedoniji, kao i nedostatak proizvodnih kapaciteta i njihovu raznolikost u obe zemlje.

 

Ovaj Memorandum naglašava važnost i koristi bilateralne saradnje u energetskom sektoru i energetskih resursa na obostranu korist u skladu sa načelima zakonodavstva EU i Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

 

Ministarka Rizvanolli je tokom sastanka izjavila da; „Isti ciljevi kao i dekarbonizacija sektora, diverzifikacija resursa i integracija obnovljivih izvora energije čine važnijim nego ikad stvaranje tehničkih i trgovinskih uslova za bližu saradnju.

 

Na ovaj način cÌemo obezbediti fleksibilnost sistema, sigurnost i kvalitet snabdevanja, kao i jeftinije tarife za potrošače.

 

Zajednički memorandum ima za cilj postizanje sigurnijeg snabdevanja energijom za Kosovo, severnu Makedoniju, jugoistočnu Evropu i Evropsku uniju uopšte.

 

Ovo olakšavanje saradnje između dve zemlje usredsrediće se na prioritetne oblasti koje uključuju; energetski sektor, obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, sigurnost snabdevanja itd.

 

„Koristi za naše građane i preduzeća biće opipljive, stoga je naša motivacija za realizaciju jaka i neće ostati samo na papiru”, dodala je na kraju ministarka Rizvanolli.