Održava se Kosovski solarni forum 2021

 

Priština, 27. jula 2021. – Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) organizovalo je Kosovski solarni forum.

 

Ministar ekonomije Artane Rizvanolli otvorila je konferenciju zajedno sa zamenikom direktora USAID-a, Gëzim Hysenagolli. Tokom njenog govora, ministarka Rizvanolli je napomenula da je tim Ministarstva ekonomije fokusirana na sve prezentacije i diskusije ovog foruma sa olovkom u ruci kako bi od učesnika naučili, a zatim osigurli da reforme počnu kako bi se olakšalo njihov rad.

 

Ovom forumu su prisustvovali ključni akteri u oblasti obnovljive energije na Kosovu, a forum je promovisao dijalog koordinacije između ključnih vladinih agencija, aktera na tržištu energije, lokalnih programera obnovljive energije, međunarodnih agencija, međunarodnih finansijskih institucija, komercijalnih banaka i organizacija civilnog društva.

 

Tokom diskusije razgovarali su o trenutnoj situaciji i potencijalu za razvoj solarne energije, o procesu i projekata za solarne prosumatore, kao i o iskustvima, izazovima i mogucÌnostima za solarnu energiju na niskom nivou.

 

Ovaj forum imao je za cilj da promoviše tržište prosumatora i proizvođača za samo-potrošnju malih projekata solarne energije na Kosovu. Nakon prezentacija i panela, na forumu je održan forum programera i instalatera solarnih panela, koju je posetio i kosovski premijer Albin Kurti.

 

Premijer Kurti sastao se sa ključnim lokalnim akterima u ovoj oblasti kako bi se upoznao sa njihovim uslugama, proizvodima i iskustvima.