Ministar ekonomije učestvuje na pokretačkom sastanku Programa ekonomskih reformi 2022-2024

Priština, 23. jula 2021. Ministar ekonomije Artane Rizvanolli učestvovala je na međuministarskom sastanku za pokretanje Programa za ekonomske reforme 2022-2024. Sastanku su prisustvovali Hekuran Murati, ministar finansija, rada i transfera, nacionalni koordinator PRE, Riccardo Serri, zamenik šefa kancelarije Evropske unije, kao i ministri MIPT, MSPP, MPŠRR, MONT i MZ, Guverner CBK i predstavnici KP.

Na osnovu zajedničkih zaključaka u okviru ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU, zapadnog Balkana i Turske, Kosovo se, među ostalim reformama, podstiče da poboljša odgovornost i učinak javnih preduzecÌa.

Ministar Rizvanolli je rekla da u tom pogledu ME planira da obezbedi finansijske podatke javnih preduzecÌa na kvartalnom nivou, kako bi se procenio fiskalni i kreditni rizik javnih preduzecÌa, kao i izrada zakona o javnim preduzecÌima i postupak za odobrenje vlade do decembra 2021.

Takođe, prema dokumentu o proceni Evropske komisije (april 2021), jedan od ključnih sektora u pogledu strukturnih izazova, između ostalog, je iskorišcÌavanje potencijala obnovljivih izvora energije i uštede energije, i potpuno otvaranje tržište energije.

Ministar Rizvanolli je rekla da je ME planirala nekoliko akcija za rešavanje izazova u energetskom sektoru, što uključuje: pregled zakonodavstva o energetskom sektoru, izradu kosovske energetske strategije, povecÌanje podsticaja za energetsku efikasnost u rezidentnim I privatnim sektorima, kao i koncept dokumenat  za adresiranje novih konkurentnih šema za obnovljive izvore energije.