Ministarka Rizvanolli izveštavala je pred Parlamentarnom komisijom

 

Priština, 13.07.2021 – Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli izveštavala je pred Parlamentarnom komisijom u vezi sa prezentacijom Plana rada Ministarstva ekonomije za 2021. godinu, kao i prezentacijom za odobravanje dva nacrta zakona, „Nacrt zakona o Elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskim transakcijama “i„ Nacrt zakona o merama za smanjenje troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža velike brzine.“

 

Ovom prilikom ministarka Rizvanolli upoznala je članove komisije sa dosadašnjim radom Ministarstva ekonomije, počevši od interne analize svih sektora Ministarstva koji uključuju energetiku, IKT, rudarstvo i javna preduzeća. da bi se postigla jasna vizija gde bi Ministarstvo trebalo da stigne do kraja ove godine i da postavi konkretne naredne korake.

 

Ministarka je elaborirala blisku saradnju sa odeljenjima Ministarstva, kako ne bi prekidala već započete dobre procese i kako bi drugim procesima dala pravi smer u skladu sa ciljevima strateškog i operativnog plana i vladinog plana.

 

Što se tiče energetskog sektora, ministarka je elaborirala rad o informisanju strategije ispravne energetske tranzicije na Kosovu kroz dvodnevnu radionicu, koja je uključivala sve ključne aktere u sektoru, uz stručne diskusije i stručni nivo o ključnim temama za donošenje odluka.

 

Dalje, pred Komisijom ministarka je predstavila niz administrativnih uputstava predviđenih za ovu godinu, koja cÌe služiti energetskom sektoru, odnosno jačanju privatnog sektora i domaćinstva.

 

Što se tiče IKT sektora, ministarka je ukazala na fokus u razvoju kapaciteta kroz obuku za mlade i njihovu povezanost sa mogućnostima online zaposlenja i izgradnju Nacionalne mreže za istraživanje i obrazovanje koja cÌe služiti svim nivoima obrazovanja na Kosovu.

 

Rudarski sektor je takođe predstavljen Komisiji sa radom na unapređenju pravnog okvira i okvira za kreiranje politika, kao i na promociji i identifikovanju potencijala resursa koje imamo.

 

Ministarka je izjavila da je ME započela skeniranje situacije Javnih preduzeća, uključujući finansijsku situaciju, planirane investicije, hitne potrebe i opštu situaciju.