Održava se prvi dan radionice “Pravilna energetska tranzicija u Kosovu”

 

Priština, 06.07.2021 – Danas je održan prvi dan radionice “Pravilna energetska tranzicija u Kosovu”, organizovana od strane Ministarstva Ekonomije koja je sakupila sve eksperte energetike Kosova, domaće i međunarodne koji predstavljaju institucije, međunarodne organizacije kao i civilna društva.

 

Ova zajednička radionica za sektor energetike i koordinaciju donatora na Kosovu, ima za cilj informisanje tehničkih i političkih odluka koja će se donete tokom procesa završavanja Nacionalne Energetske Strategije.

 

Radionica je otvorena od strane Premijera Vlade Kosova, Albin Kurti i Ministarke Ekonomije, Artane Rizvanolli. Prvi dan ove radionice je fokusirana na prezentaciji scenarija na osnovu studija za energetsku tranziciju na Kosovu, koja su do sada urađena od strane Sekretara Energetske Zajednice, Ministarstva ekonomije, Kancelarije EU-a na Kosovu, USAID, Nemačke Vlade (GIZ i KFW), Svetske Banke kao i ERBD-a.

 

Prezentacije su praćene od pitanja i vođenih tehničkih diskusija od strane eksperta i predstavnika Ministarstva Ekonomije da bi se uzele sve informacije potrebne za nacrt Nacionalne Strategije za Energetiku.

 

Dalje su održana dva panela, koja su fokusirana na prioritete i glavne pretpostavke za buduće planiranje energetskog sektora imajući u obzir troškove, dovoljnost generisanja i vremenske rokove. Ovi paneli su detaljni na snabdevanje energije sa što nižim troškovima i u planiranju ulaganja, podsticanju i finansijskim potrebama.