Ministar Kuçi okuplja operativnu grupu za energetsku nezavisnost Kosova radi postizanja uspeha

 

Priština, 14.12.2020 – Ministar ekonomije i zaštite životne sredine, Blerim Kuçi okupio je danas na zajedničkom sastanku sve lokalne aktere električne energije, kao operativnu grupu koju čine MEA, Kancelarija premijera, KEC, RKE, KOSTT, KEDS i KesCo.

 

Motiv ovog sastanka bila je zajednička mobilizacija za sigurno snabdevanje električnom energijom. Od danas, 14. decembra 2020. godine, kosovski operator prenosa, sistema i tržišta električne energije deluje kao nezavisno i kao zajedničko regulatorno područje sa Albanijom.

 

Pored čestitki svim akterima na ovom postignuću, ministar Kuçi je naglasio da faza testiranja do 31. decembra treba da ima pun fokus i zatražio od aktera maksimalnu posvećenost tokom ovog perioda.
” Ova energetska nezavisnost je vrlo visoko postignuće i čini nas vrlo ponosnim. Međutim, moramo znati da i mi imamo obaveze, pa se u procesu moguće greške moraju izbegavati.

 

Takođe moramo biti na oprezu, s obzirom na prepreke sa kojima se suočavamo od operatora prenosne mreže Srbije. “Kosovo je komuniciralo sa nekim susednim zemljama, kako bi se povećala saradnja u ovoj fazi testiranja”, rekao je Kuçi, dodajući da je međunarodna podrška u ovim trenucima bila veoma važna.

 

” Posebna zahvalnost ide Evropskoj komisiji, Sjedinjenim Američkim Državama, a posebno nemačkoj državi, na kontinuiranoj pomoći u ovom procesu “, rekao je ministar.

 

Jutros je ministar Blerim Kuçi zajedno sa premijerom Avdullah-om Hoti-jem posetio KOSTT, upoznavši se sa radom i funkcionalizacijom koja je već nezavisna.