Potpisano je Administrativno uputstvo o naknadama za usluge za registraciju prava na nepokretnosti

 

Priština, 12 novembar 2020 – Ministarstvo ekonomije i životne sredine, odnosno Katastarska agencija Kosova, u okviru unapređenja pravnog okvira i ažuriranja svojih podzakonskih akata, zaključilo je potpisivanje predviđenih administrativnih uputstava potpisivanjem Administrativnog uputstva o naknadama za usluge za registraciju prava na nepokretnosti.

 

Ovo potpisivanje je izvršeno tokom posete ministra ekonomije i životne sredine BlerimKuçi, u pratnji zamenika ministra Burbuqe Deva-Bakija Katastarskoj agenciji Kosova, gde ih je primio izvršni direktor Agencije AvniAhmeti.

 

Potpisivanju ovog Administrativnog uputstva prethodio je sastanak timova Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine i Katastarske agencije Kosova, tokom kojeg je Agencija, kroz interaktivne diskusije, predstavila svoja dostignuća, kao i izazove.

 

Ovo administrativno uputstvo će omogućiti unapređenje pružanja usluga, uključujući usluge pružene online u skladu sa zahtevima i standardima Evropske unije i drugih naprednih zemalja u ovom području.

 

„Ministarstvo ekonomije i životne sredine posvećuje posebnu pažnju razvoju Katastarske agencije Kosova, zbog značaja koji ova agencija ima na polju zemljišne administracije i registracije imovine. Stoga smo punim kapacitetom podržali njihove zakonske reforme koje se nameću kao rezultat dinamičnih promena u oblastima koje su pod mandatom Katastarske agencije Kosova. Ovo administrativno uputstvo određuje nivo naknada za usluge koje se pružaju za registraciju prava na nepokretnu imovinu, dok su odredbe ovog Administrativnog uputstva obavezne za Katastarsku agenciju Kosova, opštinske katastarske kancelarije i podnosioce zahteva za usluge i proizvode “, izjavio je ministar Kuçi.

 

Izvršni direktor Katastarske agencije Kosova Ahmeti naglasio je da Agencija ovu godinu završava onako kako je planirano, i uprkos situaciji sa pandemijom, ista nije prestala pružati usluge institucijama i građanima Republike Kosovo.

 

Što se tiče Administrativnog uputstva, izvršni direktor Ahmeti je rekao da pored izravnavanja cena proizvoda, uključuje i naknade za nove usluge koje su nastale kao rezultat tehnološkog napretka u KAK, uključujući naknade za uspostavljanje pristupa online uslugama za godišnje održavanje, naknade za proveru informacija i slično.

 

Tokom posete KAK, ministru Kuçi je u realnom vremenu prikazano obavljanje svakodnevnih poslova od strane osoblja Katastarske agencije Kosova.