Objašnjenje o dozvolama izdatim kompaniji „Kelkos Energy”

 

Priština, 12. novembar 2020. – Nakon emitovanja vesti u medijima o izdavanju ekoloških dozvola za kompaniju „Kelkos Energy”, Ministarstvo ekonomije i životne sredine izdaje ovo objašnjenje za javnost, kako bi se razjasnilo koje su ekološke dozvole izdate i za koje hidroelektrane.

 

Treba razjasniti da ministar Blerim Kuçi jutros nije imao potpune informacije po ovom pitanju, zbog čega je i izjavio da, prema informacijama kojima raspolaže, nije izdata nikakva dozvola.

 

U Ministarstvu ekonomije i životne sredine, postupak za izdavanje ekoloških dozvola ne uključuje ministra direktno u postupak, zato što se administrativni postupak ovih dokumenata odvija između odeljenja i Komisije za ekološke dozvole, a završava se kao proces u Kancelariji generalnog sekretara Ministarstva.

 

U nastavku sledi objašnjenje Komisije za ekološke dozvole, koje pokazuje postupak koji je vođen za izdavanje dve ekološke dozvole kompaniji. Ovde postaje jasno da kompanija nije uspela da dobije treću ekološku dozvolu, zato što je Komisija zaključila da još uvek nije ispunila uslove.

 

Potpuno objašnjenje postupka:

 

Kompanija „Kelkos Energy” je, zahtevu za izdavanje ekološke dozvole, priložila ekološku saglasnost za tri hidroelektrane.

 

Zahtevu za ekološku dozvolu je priložila zasebne aplikacijama za tri hidroelektrane pojedinačno, a takođe je taksa za ekološku dozvolu izvršena za tri hidroelektrane pojedinačno.

 

Kompanija je priložila dozvole za upotrebu za „HE-Belaja” i „HE-Dečani”, uverenje o legalizaciji izgradnje cevovoda, prijemnih radova i električnih kablova, kao i dozvolu za vodu za „HE-Belaja” i „HE-Dečani”, za odobrenje o ispunjavanja uslova za vodu, predviđenih prethodnim dozvolama za vodu, ima ih za svaku pojedinačno.

 

Za HE „Belaja” i HE „Dečani”, kompanija je uspela da podnese svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa Administrativnim uputstvom za ekološku dozvolu 07/2017, dok što se tiče HE- „Bistrica II”, kompanija nije uspela da ispuni kriterijume u skladu sa Administrativnim uputstvom za ekološku dozvolu 07/2017, zato što nije uspela da dobije dozvole za korišćenje vode i dozvole za upotrebu vode.

 

Takođe, Komisija za ekološke dozvole je tokom terenske posete utvrdila da je izvršena sanacija područja na kome su se odvijali radovi za HE „Belaja” i HE „Dečani”, a za HE „Bistrica II” nije izvršena sanacija područja na kome su se odvijali radovi, a zbog tog razloga je odgovor od 12. 10. 2020 godine ostao važeći”.