Diverzifikacija izvora energije i izvodljivost za Ujman, tema razgovora između ministra Kuçi i američke delegacije

 

Priština, 19.10.2020 – Ministar ekonomije i životne sredine, Blerim Kuçi, učestvovao je na sastanku sa delegacijom Vlade SAD-a, predvođenom sa prvim zamenikom pomoćnika sekretara Odeljenja za energetiku, Matthew Zais, i ostalim predstavnicima Odeljenja za energetiku, Bele Kuće i drugim agencijama u administraciji Sjedinjenih Američkih Država.

 

Svrha ovog sastanka bila je sprovođenje tačaka Sporazuma od 4. septembra, koje se odnose na diverzifikaciju izvora energetskog sektora, kao i Studije izvodljivosti za jezero Ujmana.

 

Ministar Kuçi u svom izlaganju o budućoj strategiji energije i diverzifikaciji izvora, rekao je da će se ta strategija temeljiti na pet stupova: 1) Obnovljivi izvori energije; 2) Izvori lignita; 3) Izvori gasa; 4) Primena efikasnih energetskih izvora i 5) Integracija na regionalnom tržištu.

 

Na toj osnovi, ministar Kuçi je obećao za konkretne projekte koji će utrti put za realizaciju ovih ciljeva.
U pogledu Studije izvodljivosti za jezero Ujmana, kao jednu od posebnih tačaka u Sporazumu od 4. septembra, ministar Blerim Kuçi je predstavio kratku istoriju Javnog preduzeća “Ibar-Lepenac”, koje od 1967. godine upravlja sa postojećom imovinom, uključujući jezero Ujmana.

 

Ministar Kuçi pozdravlja angažman Odeljenja za energetiku SAD-a, za ozbiljnu studiju izvodljivosti, koja bi rezultirala preko potrebnim investiranjima za ovaj strateški resurs Kosova. U cilju uspešnog sprovođenja, Vlada Kosova će procesirati akcioni plan koji će koordinirati rad sa lokalnim tehničkim grupama za Sporazume od 4. septembra.

 

Matthew Zais je ponovio još jednom obećanje SAD-a u podršci Kosovu, u funkciji diverzifikacije izvora energije, povećanjem bezbednosti snabdevanja i postepenoj tranziciji u pravcu održivih izvora energije.