Otvara se Regionalni forum „Status zapošljavanja devojaka i žena u Albaniji i na Kosovu”

 

Priština, 14.10.2020 – Zamenik ministra ekonomije i životne sredine, Burbuqe Bakija-Deva, zajedno sa Jenny Stenberg Sørvold, zamenicom šefa misije Kraljevske norveške ambasade u Prištini i Dajna Sorensen, zamenikom ministra finansija i ekonomije vlade Albanije, otvorile su dvo devni regionalni Forum temom „ Status zapošljavanja devojaka i žena u Albaniji i na Kosovu“.

 

Zamenik ministra Bakija-Deva rekla je da je rodna ravnopravnost osnovno pravo i važan faktor za ekonomski rast, razvoj i stabilnost i kako je rekla da je rodna ravnopravnost osnovni princip u Ustavu Republike Kosovo.

 

„PosvecÌenost rodnoj ravnopravnosti naglašava potrebu za razvojem i sprovođenjem politika, kroz strategije i programe, pravni okvir i pružanje dobara i usluga za postizanje cilja postavljenog za rodnu ravnopravnost“, rekla je ona.

 

Takođe, Bakija-Deva je rekla da zakonodavstvo na Kosovu pruža dobru osnovu za podsticanje i podršku učešcÌu žena u radnom procesu, ali i na pozicijama u donošenju odluka.

 

“Ustav Republike Kosovo, najviši pravni i politički akt države, pored rodne ravnoteže u svom jeziku i strukturi, poštuje i promoviše principe rodne ravnopravnosti, koji su takođe međunarodno prihvacÌeni (član 71). Štaviše, Ustav zabranjuje sve oblike diskriminacije, uključujucÌi diskriminaciju na osnovu pola“, rekla je Bakija-Deva.

 

Ovaj virtuelni forum organizuju Centar za rodnu alijansu za razvoj (GADC) i Institut za demokratiju za razvoj (D4D), a podržava ga Kraljevska norveška ambasada u Prištini. Forum ima za cilj da omogucÌi razmenu informacija i preporuka u vezi sa politikama zapošljavanja u Albaniji i na Kosovu, kao i da pokrene strategije zastupanja i akcije na regionalnom nivou, koje doprinose povecÌanju zaposlenosti žena.