Aukcija obnovljivih izvora energije poprima konkretan oblik

 

Priština, 08.10.2020 – Danas je održan virtuelni sastanak ministra ekonomije, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, gde je tema razgovora bila Aukcija za obnovljive izvore energije.
Aukcija obnovljivih izvora energije, koja je odavno pokrenuta kao ideja, zamenicÌe sistem podsticajne tarife za obnovljivu energiju. U ovoj orijentaciji ministarstva, Evropska banka za obnovu i razvoj pomogla je sa profilisanim savetom za aukcije.

 

Ministar Kuci zahvalio se obema bankama na pomocÌi na ovoj aukciji, ističucÌi posvecÌenost Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine promovisanju investicija koje potrošačima donose pristupačnije troškove i korak je ka zelenoj ekonomskoj i energetskoj politici.

 

Ovaj pristup pozdravio je šef kancelarije Svetske banke, Massimiliano Paolucci, videcÌi ga kao pozitivan korak Vlade Kosova.

 

Na ovom sastanku bile su i informacije o radnim procedurama koje su započele od radne grupe, za koje je ministar naložio da rade brzim tempom, tako da se prva aukcija za obnovljive izvore energije odvija u prvom delu 2021. godine.