Notari će imati pristup registru imovine kojim upravlja KAK

 

Priština, 07.10. 2020 – Kao rezultat političke saradnje između Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine i Ministarstva pravde, istovremeno profesionalna saradnja između Katastarske agencije Kosova (KAK) i Kosovske notarske komore (KNK) na polju otvaranja podataka, obezbeđujucÌi pristup notarima u registar imovine kojim upravlja KAK, u prostorijama Ministarstva pravde potpisan je Memorandum o saradnji između KAK i KNK.

 

Kroz ovaj Memorandum o saradnji namerava se da se notarskim kancelarijama, na osnovu važecÌeg zakonodavstva, omogucÌi pristup za pregled, štampanje i beleženje imovinskih sertifikata kojima upravlja KAK u katastarskom informacionom sistemu za teritoriju Kosova.

 

Potpisivanju memoranduma prethodio je sastanak zamenika ministra ekonomije i životne sredine Burbuqe Deve Bakija, zamenika ministra pravde Florian Dushi, izvršnog direktora Katastarske agencije Kosova, Avni Ahmeti i predsednice Komore notara Aliriza Beshi.

 

Na ovom sastanku ocenjen je akt sporazuma, ističucÌi da cÌe glavni korisnici takvog procesa biti građani Republike Kosovo, jer bi se na taj način povecÌao nivo sigurnosti imovinskih transakcija, izbegle birokratske procedure, povecÌala stopu transparentnosti, omogucÌava pružanje kvalitetnih podataka i podataka u realnom vremenu, kao i smanjicÌe troškove građana i sličnih.

 

Zamenik ministra Deva-Bakija pohvalila je ovo dostignucÌe, rekavši da cÌe Ministarstvo ekonomije i zaštite životne sredine biti stalni podržavalac inicijativa koje idu u korist institucijama i građanima Republike Kosovo i garantovalo kontinuiranu podršku u svim sektorima koje pokriva Ministarstvo ekonomije. i životne sredine.

 

S druge strane, zamenik ministra Dushi naglasio je da cÌe Ministarstvo pravde biti otvoreno i spremno da sarađuje u svakom slučaju kako bi se koordinisalo i poboljšalo bilo korekcijom zakonskih propisa, što bi obezbedilo pravne olakšice i sigurnost kako za građane, tako i za rad notara na Kosovu.