Ministar Kuci obećava podršku „Infrakosu“ za Ugovor o finansijskoj subvenciji

 

Priština, 22.09.2020 – Ministar ekonomije i zaštite životne sredine, Blerim Kuçi posetio je danas Javno preduzecÌe železničke infrastrukture “Infrakos”.

 

Ministra Kuçija je primio v.d. izvršni direktor preduzecÌa, Xhevat Ramosaj i ostatak menadžmenta ovog preduzecÌa. Mnoge zabrinutosti i problemi “Infrakosa” predstavljeni su ministru, dok je akcenat stavljen na višegodišnje odlaganje finansijskog sporazuma za subvencionisanje ove kompanije koji proističe iz Zakona o železnici.

 

Ministar Kuç je izrazio spremnost da ovaj sporazum napreduje zajedno sa ministrom Arbanom Abrashiem.

 

„Nažalost, kao i mnoga javna preduzecÌa, ovo preduzecÌe takođe ima finansijskih problema i ima razne obaveze. Ali imamo u rukama sporazum koji je obavezujucÌi prema relevantnim zakonima, sa ministrom Abrashiem takođe cÌemo pogledati da smo verovatno blizu potpisivanja takvog sporazuma, koji garantuje operativni deo funkcionisanja„ Infrakosa “, rekao je on Kuçi.

 

Zajedno sa zvaničnicima “Infrakosa, ministar Blerim Kuçi takođe je posetio radionicu u Miradiju, gde je u toku rad na opštem projektu rehabilitacije linije 10. železničke pruge u prvoj fazi Kosovo Polje – Han i Elezit – Granica sa Makedonijom. Vođe projekata su predstavili posao kojim se bave, jer je otkriveno da je pandemija Covid-19 imala ulogu u kašnjenju projekta.

 

„Zbog Covid-a imamo neplaniranu dinamiku, ali verujem da sada sa intenzitetom i dinamikom izvođača necÌemo imati vecÌih problema u dinamičkom smislu. U finansijskom smislu ovaj projekat nema problema. To je od posebnog značaja. Ide od Kosova Polja prema Makedoniji. U ovom projektu ima mnogo objekata koji su od posebne važnosti. Ono što je važno je stvaranje železnice sa standardima EU, što je bilo više nego potrebno“, dodao je Kuçi.