Ministar Kuçi na posebnom sastanku sa zamenikom pomoćnika sekretara za energetiku u SAD, Matthew Zais

 

Priština, 21.09.2020 – Ministar ekonomije i zaštite životne sredine, Blerim Kuçi učestvovao je u bilateralnom sastanku sa delegacijom vlade SAD, koju je predvodio specijalni izaslanik za dijalog Kosovo i Srbija, Richard Grenell, zajedno sa izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u Americi (DFC) Adam Boehler, predstavnicima USAID-a, predsednikom Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EXIM) i drugim visokim vladinim zvaničnicima iz američkog Ministarstva energetike i trgovine.

 

Na marginama sastanka dve delegacije, ministar Kuçi se sastao sa zamenikom sekretara za energetiku u Stejt departmentu, Matthew Zais.

 

Cilj sastanak sa g. Zais je bio primo predaja pisma državnog sekretara za energetiku u Državnom Departmanu, Dan Brouillette. Ovo pismo sadrži najavu da cÌe u narednim mesecima biti intenziviran rad sa američkim stručnjacima, koji cÌe raditi na izvodljivosti jezera Ujman, kao deo sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu.

 

Između ostalog, na sastanku se razgovaralo o novoj energetskoj strategiji na Kosovu, modalitetima kretanja sa energijom i izazovima koje Kosovo prolazi u ovom sektoru. Ovi izazovi se odnose na sigurnost snabdevanja i mogucÌnost diverzifikacije proizvodnih izvora.

 

Pored usaglašavanja daljih koraka i međusobne saradnje, Kuçi i Zais izrazili su zadovoljstvo što sada postoji i pratecÌi finansijski instrument, kao što je Međunarodna korporacija za finansije i razvoj u SAD (DFC).

 

Ministar Blerim Kuçi, između ostalih, predstavio je zameniku sekretara za energetiku u Stejt departmentu, okvir na kojem cÌe se graditi nova energetska strategija, zasnovana na obnovljivim izvorima energije, resursima lignita, resursima gasa i primeni energetski efikasne mere.
U zaključku, ministar Kuçi, osim što je ponudio punu saradnju u pitanjima koja proizilaze iz Sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu, zatražio je podršku u sprovođenju Okvira nove energetske strategije na Kosovu.