Ministar Kuçi i nemački ambasador Rohde razgovaraju o ekonomskim projektima i povećavaju izvoza u Nemačku

 

Priština, 07.09.2020 – Ministar ekonomije i životne sredine, Blerim Kuçi primio je danas na sastanak novog nemačkog ambasadora na Kosovu, Jorn Rohde. Zajedno sa nemačkim ambasadorom, bili su i njegov zamenik Jan-Axel Voss i direktorka Nemačko-kosovske privredne komore, Nora Hasani.

 

Između ambasadora Rohde i ministra Kuçi razgovarano je o nekoliko tema, uključujući i međunarodne sporazume Kosova, uključujući i posljednji sporazum u Vašingtonu, za koji je ministar rekao da čeka povratak tima Kosova za uspostavljanje plana upravljanja tačkama sporazuma.

 

Značaj Parka za inovacije i obuku u Prizrenu, projekta za koji je MEŽS izdvojilo i budžet, zaključeno je da će se ići napred brzim koracima, jer je interesovanje za razvoj aktivnosti u ovom parku veliko.

 

Tema sastanka bila je i energetika, koja je dobila veći fokus i podršku MEŽS-a, gde se već od strane Nemaca vrše i studije kako bi tačno videli razvoj obnovljive energije kako bi promovisali ispunjenje kvote za ovu energiju.

 

Ambasador Rohde je potencirao da je u njegovom mandatu kao ambasadora zainteresovan za unapređenje ekonomskog razvoja, putem povećanja izvoza kosovskih proizvoda u Nemačku, i kanalizacijom milionskih doznaka koje dolaze iz ove zemlje. Za ovo mu je ministar Kuçi pružio svoju punu podršku.

 

Ministar Blerim Kuçi i ambasador Jorn Rohde bili su na istim frekvencijama saradnje, i u strategijama za investicije i pomoći kada je reč o prilagođavanju programima ekonomskog oporavka od COVID-19.