Ministar Kuçi pruža podršku projektima za vode i Centralnom trgu grada u Orahovcu

 

Priština, 04.09.2020 – Ministar ekonomije i životne sredine (MEŽS), Blerim Kuçi, posetio je danas opštinu Orahovac, gde ga je primio gradonačelnik ove opštine, Smajl Latifi.

 

Ministar Kuçi, zajedno sa gradonačelnikom Latifi, ozvaničili su memorandum o saradnji za finansiranje projekta za regulisanje rečnog korita koje prolazi od Velike Hoče do Velike Kruše u iznosu od 1 milion i 294 hiljada evra, koji će spasiti sela od mogućih poplava.

 

Tokom ove posete, ministar Kuçi je dao do znanja da će od budžetskih planiranja za sledeću godinu podržati; projekat trga Orahovca, niz projekata za regulisanje rečnih korita i model projekta za biološko postrojenje za otpadnih voda.

 

„Investicije u Orahovcu imamo u dve faze. Prva faza se odnosi na memorandum koji reguliše mnoge probleme u vezi sa regulisanjem rečnih korita i druga faza, čije smo planiranje orijentisali u pravcu procesa za 2021. godinu, koji se odnosi na budžetsko planiranje. Najveći projekat je gradski trg koji je važan za građane uopšte. Takođe, naći ćemo priliku da finansiramo pilot projekat koji je povezan sa tretiranjem otpadnih voda u biološkom aspektu“, rekao je Kuçi.

 

Ministar Kuçi je takođe posetio planiranu lokaciju za Centralni trg Orahovca, gde je projekat predstavio direktor urbanizma u opštini Orahovac, Rumir Zhuniqi.
Deo ove posete bio je i biznis „Osa Termosistem“, gde je ministar Kuçi govorio o važnosti privatnog sektora.

 

„Ovde smo u fabrici ‘Osa Termosistem’, koja je proizvođač sa tradicijom i ima širok spektar proizvoda u mnogim specifičnim oblastima. Inovacije koje smo ovde videli, odnose se na potrebnu opremu prehrambenoj industriji koja je najpotrebnija za tržište Kosova. Uspešna je i profesionalna kompanija koja je učinila ime ne samo na Kosovu. Došli smo da vidimo kako funkcioniše i da vidimo kakvu podršku možemo pružiti u okviru ekonomskog oporavka“, dodao je ministar Blerim Kuçi.

 

Između ostalog, gradonačelnik Smajl Latifi obavestio je ministra Kuçi i o drugim razvojima i projektima u gradu.