Potpisan je sporazum koji unapređuje realizaciju projekata energetske efikasnosti

Priština, 26. avgust 2020. – U cilju poboljšanja energetskog sektora na Kosovu, danas je u Ministarstvu ekonomije i životne sredine potpisan sporazum između Kosovske agencije za energetsku efikasnost i Kosovskog fonda za energetsku efikasnost, putem kojeg će se izvršiti prenos sredstava od KAEE na KFEE, sredstva koja će biti raspoloživa za sprovođenje projekata energetske efikasnosti.
Kosovo je prva zemlja u regionu koja je osnovala Fond za energetsku efikasnost, kao finansijski mehanizam koji će podržati rast energetske efikasnosti u sektoru javnih usluga, stambenom sektoru ili domaćinstvima, privatnom sektoru itd.

Ministar ekonomije i životne sredine, Blerim Kuçi, rekao je da Kosovski fond za energetsku efikasnost ima na raspolaganju oko 17 miliona evra, i da je od ovog trenutka funkcionalan za sprovođenje svojih politika i realizaciju projekata prema planovima koji su napravili.

„Važno je da se ova sredstva što brže sprovedu u akciji i sprovođenju sa ciljem porasta ekonomskog razvoja, a korisnici ovog fonda nisu samo faktički korisnici nego i privatna preduzeća. Današnja dodela sredstava je važna jer će omogućiti realizaciju projekata koji su u toku, u najkraćem mogućem roku“, rekao je ministar Kuçi.

S njegove strane, direktor Agencije za energetsku efikasnost, Arsim Kuliqi, rekao da je Kosovo na dobrom putu u sprovođenju mera energetske efikasnosti, o čemu svedoči i potpisivanje ovog sporazuma.

„Za podršku KFEE-u, Vlada Republike Kosovo se obavezivala da će tri godine zaredom podržati KFEE sa milion evra, kao i ove godine, jer iako smo imali smanjenje budžeta za 25%, subvencionisanje KFEE-a bilo je nedodirljivo od Vlade“, rekao je Kuliqi.

Direktor Kosovskog fonda za energetsku efikasnost, Lum Mita, naglasio je važnost fonda u transformaciji javnih zgrada, kao na centralnom, tako i na lokalnom nivou, kao i u zgradama privatnog sektora, i zahvalio se ministru Kuçi na pruženoj podršci za guranje napred projekata koji će nas približiti sa Evropom.

Vlada Republike Kosovo je garancija granta od 9.6 miliona evra i kredita Svetske Banke, u iznosu od 5 miliona.