Vršilac dužnosti ministra Valdrin Lluka učestvovao je na Forumu za kreativnu ekonomiju

Priština, 15.11.2019 – Vršilac dužnosti ministra ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka, na poziv zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Slovenije, Dr. Miro Cerar, učestvovao je na Forumu za kreativnu ekonomiju u Sloveniji. 

„Razgovarali smo o održivom ekonomskom razvoju i pozitivnim efektima ekonomskog rasta kada kreativni sektori sarađuju sa običnim sektorima. Umetnost i industrija, kada su se ujedinili, postigli su povećanje vrednosti proizvoda i zapošljavanja mladih, shodno tome i rast bruto domaćeg proizvoda. Takve kombinacije vidimo i na Kosovu, i nekoliko kompanija sa proizvodima od drveta, tekstila, metala ili elektronskih igara, već su dostigle međunarodno tržište, upravo zbog ove kombinacije, stvarajući nova tržišta“, rekao je ministar Lluka.   

Ministar Lluka je rekao na forumu da Kosovo, kao nikada ranije, postiglo uspehe u umetnosti i kulturi, modnom dizajnu, arhitekturi, tehnologiji i informatici. Povećanje međusektorske saradnje znači veći ekonomski potencijal. 

Na forumu se predstavila osnivačica kompanije Azza Fahmy Jewellery, koja je pokazala kako je postigla da svoju strast za umetnošću pretvori u globalni biznis proizvodeći jedinstvene proizvode. Danas ona ima 260 zaposlenih u Egiptu i kompanija je u rastu. 

Na forumu su bili prisutni panel sastavljen od ministara i zamenika ministara ekonomije u kulture Albanije, Crne Gore, Alžira i Palestine.