Lluka u Đakovici: “Energetski sektor generator hiljade radnih mesta u narednih 10 godina”

Priština, 03.10.2019 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka učestvovao je na Međunarodnom forumu za zeleno zapošljavanje mladih 2019 održanom u Đakovici, čija su teme bile zaštita životne sredine, obnovljiva energija, zapošljavanje mladih i obrazovanje.

Sastanku su prisustvovali francuska ambasadorka na Kosovu Marie Christine Butel, grčka ambasadorka na Kosovu, Chrissoula Aliferi, zamenica. Ambasadora Švajcarske na Kosovu Gacaferri i direktor Regionalnog biroa Međunarodne frankofonske organizacije Rennie Yotova.

Ministar Lluka je u svom govoru rekao da je tokom narednih 10 godina predviđeno ulaganje milijardi eura koje cÌÂe stvoriti hiljade radnih mesta.

„Kosovo je u završnoj fazi uvođenja novih obaveza prema direktivama Evropske unije kroz zajedničku regionalnu klimatsku i energetsku strategiju u narednih 10 godina. Ova strategija predviđa milijarde investicija tokom 10 godina, što cÌÂe stvoriti hiljade radnih mesta na Kosovu “, rekao je Luka.

Takođe je rekao da ako brinemo o obrazovanju mladih, zeleno zapošljavanje cÌÂe biti najvecÌÂi generator radnih mesta.

„Kosovo je najmlađa zemlja u Evropi. Omladina je, ako se pravilno angažuje, najvecÌÂe bogatstvo i najvažnija starosna grupa stanovništva. Zelena zaposlenost cÌÂe biti glavni generisanje posla u narednih 20 godina, ali moramo takođe voditi računa da ne propustimo obrazovanje mladih u ovim oblastima “, rekao je Lluka.