Ministar Luka: Rudari moraju imati doživotno zdravstveno osiguranje

Priština  18.09.2019 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka posetio je „Trepču“ gde je pažljivo posmatrao naporan rad rudara.

Tokom sastanka sa rudarima „Trepče“, ministar Lluka ih je obavestio da je Zakon o rudarima počeo pre 4 meseca, koji je Ministarstvo ekonomskog razvoja iniciralo u saradnji sa Ministarstvom rada i ostaje da bude završen u narednom mandatu. obecÌavajucÌe pitanje u poslednjih dve decenije.

„Slušao sam kako se svi žale na njihove uslove, 65-godišnjak ne može raditi u tim uslovima, tako da penzionisanje mora biti izvršeno sa 55 godina, rudari moraju imati doživotno zdravstveno osiguranje “, dodao je Lluka.

U vezi sa ovim zahtevima rudara za boljim uslovima i zdravstvenim osiguranjem, ministar Lluka je obecÌao rudarima da cÌe se angažovati na razvoju kompanije „Trepča“, tako da cÌe rudari u bliskoj buducÌnosti uživati zdravstveno osiguranje jer rad na podzemnoj dubini od 760 metara šteti njihovom zdravlju, pa zato zaslužuju poseban tretman.

ZnajucÌi da je „Trepca“ beskrajno podzemno bogatstvo Republike Kosova, Lluka je dodao da cÌe „Trepča“ biti prioritet resora  koje on vodi, tako da ovaj rudnik bude jedan od ključnih doprinosa ekonomskom razvoju zemlje.