Potpisan je prvi sporazum o ekonomskoj saradnji između Kosova i Češke

Priština, 14.06.2019 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, zajedno sa zamenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Behgjet Pacolli, borave u Češkoj, gdje je potpisan prvi sporazum o ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

Ovom prilikom zamenik premijera Pacolli i ministar Lluka su tokom sastanka sa zamenikom premijera Češke Republike i ministrom industrije i trgovine, Karel Havliqek, izložili ekonomske planove sa posebnim naglaskom na oblasti koje pokriva Ministarstvo ekonomskog razvoja, odnosno kapitalne projekte koje ovo ministarstvo vodi. .

Tom prilikom potpisan je prvi sporazum o ekonomskoj saradnji između dve zemlje, dok je istog dana održan poslovni forum sa grupom velikih biznisa u Češkoj.

Na ovom forumu, ministar Lluka je predstavio vecÌinu potencijalnih sektora na Kosovu i povoljno poslovno okruženje na Kosovu.

“Kosovo je pokazalo povoljne uslove za poslovanje, dok su rudnici i energija neki od najatraktivnijih sektora u kojima se mogu ulagati. Takođe smo postigli značajan napredak u oblasti informacionih tehnologija “, rekao je ministar Lluka.

Tokom sastanka procenjeno je da ekonomska diplomatija treba da bude šira upotreba između dve zemlje, jer češke kompanije moraju da budu konkurentnije i da mogu da je dostignu radecÌi u zemljama gde su operativni troškovi niži, kao što je slučaj na Kosovu.

 Inače, uz saglasnost obe strane, odlučeno je da se u septembru ove godine organizuje zvanična poseta istog sastava, uključujucÌi i preduzecÌa iz ove zemlje, kako bi Kosovo posmatralo iz blizine. Tokom ove posete bicÌe održani sastanci sa lokalnim preduzecÌima u industriji rudarstva, energetike i informacionih tehnologija.