Lluka: Uskoro rešenje za elektroenergetski smer Univerziteta u Prištini

Priština, 24.05.2019 – Održan je sastanak radne grupe koji cÌe ispitati nedostatak kadrova i buducÌnost elektro energetskog smera na Univerzitetu u Prištini, koji je formirala Vlada Republike Kosovo, na predlog ministra ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka.

U sastavu svih relevantnih zainteresovanih strana, Radna grupa je razmotrila trenutnu situaciju pod kojom prelazi elektroenergetski smer na Univerzitetu u Prištini, ovom prilikom su predložena rešenja i mere koje treba preduzeti da bi elektroenergetski smer na Univerzitetu u Prištini da ne rizikuje zatvaranje.

Ministar Lluka je pred Radnom grupom još jednom potvrdio političku volju da se pronađe dugoročno rješenje za elektroergetski smer, naglašavajucÌi važnost ovog smera u pripremi osoblja za koje cÌe energetski sektor trebati kao jedan od najvecÌih poslodavaca. narednih 20 godina. Lluka je takođe informisao Radnu grupu da s lokalnim institucijama i međunarodnim institucijama / donatorima radi da obezbedi stipendiju za  studente koji studiraju ovaj smer.

Kosovo je prošao 10-godišnju energetsku strategiju koja predviđa oko 3 milijarde eura investicija u ovom sektoru, dok se suočavamo sa nedostatkom osoblja. Energetski sektor cÌe biti glavni poslodavac u narednih 20 godina i ni na koji način necÌemo ugroziti zatvaranje Elektroenergetskog fakulteta na Univerzitetu u Prištini.

Nakon zatvaranja doktorskih i magistarskih programa, bachelor program je ozbiljno ugrožen, uglavnom zbog nedostatka osoblja koje je skoro svi penzionisani.

Radna grupa cÌe na osnovu mandata, narednih dana, predložiti Vladi Republike Kosova rešenja za smer elektrenergije, ključni pravac razvoja energetskog sektora u našoj zemlji.