Svetska banka će pomoći u finansiranju obnovljive energije na Kosovu

Tokom godišnjih prolecÌnih sastanaka u Vašingtonu, koje su organizovali Svetska banka, ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka i ministar finansija Bedri Hamza sastali su se sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Aziju, Cyril Muller, sa kojim su razgovarali o saradnji Kosova sa Svetskom bankom i daljem razvoju ove saradnje.

Tokom sastanka, ministar Lluka je otkrio potrebe za pomocÌ u sektoru rudarstva, tražecÌi tehničku pomocÌ za razvoj Trepče i 11 područja od posebnog interesa koja su uglavnom bogata olovom, cinkom, niklom i hromom.

Lluka je rekao da je prisustvo Svjetske banke u ovim strateškim sredstvima više nego neophodno jer pomaže povecÌanju kredibiliteta, transparentnosti i konkurentnosti.

Takođe, putem Međunarodne finansijske institucije (IFC), Banka cÌe pomocÌi u razvoju procedura za dodelu licenci za obnovljivu energiju putem aukcije, obezbjeđujucÌi sredstva za prvih 100 MV.

Zamenik. Predsednik Muller je izrazio zadovoljstvo partnerstvom koje ima sa Kosovom i predviđa povecÌanje projekata u oblasti vode i energije.