Uskoro radna grupa za unapređenje upravljanja elektroenergetike u UP

Priština, 29.03.2019 – Na zahtev Ministra ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka, sastali se Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Shyqiri Bytyqi, rektor Univerziteta u Prištini, Marjan Dema, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Enver Hamiti predsednik Odbora Državnog saveta za kvalitet, izvršni direktor KOSTT-a, Ilir Shala i drugi relevantni akteri da razgovaraju o buducÌnosti smera  energije na Univerzitetu u Prištini.

Pošto cÌe Kosovo u narednih nekoliko godina uložiti 3 milijarde eura u energetski sektor, a isti sektor cÌe biti najvecÌi poslodavac, tržištu cÌe biti potrebni radnici i kadar, a sa druge strane sektor energetike na Univerzitetu u Prištini, nivo doktorature i master su zatvoreni, ali je i stepen bačelora takođe ugrožen. Što se tiče ovog ministar Lluka je zatražio rešenje da se ovaj smer održi otvorenim u UP.

Ministar Lluka je tokom govora istakao neke od problema koji uzrokuju zatvaranje ovog smera i predložio ideje kako da se izvuče iz ove situacije.

“Iz razloga zašto je ugroženo zatvaranje ovog smera je penzionisanje profesora i jedna od najbržih ideja da se održi ovaj smer jeste da se sagledaju mogucÌnosti odlaganja starosne granice za penziju za elektroenergetske profesore”, rekao je ministar Lluka.

Sa svoje strane, ministar Lluka, naglasio je i dodelu stipendija, kao način za ohrabrenje studenata da izaberu smer elektroenergetike.

“BuducÌi da cÌe energetski sektor biti najvecÌi poslodavac, moramo ohrabriti studente da studiraju u ovaj smer, i druge načine prevazilaženja situacije je motivacija studenata kroz stipendije koje cÌe Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenuti”, rekao je ministar Lluka.

S druge strane, ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Shyqiri Bytyqi, zahvalio se ministru Lluki na inicijativi i predložio ideju kombinovanja profesora između Univerziteta u Prištini i Univerziteta u Tirani.

“Veoma je dobro što je rešavanje ovog problema potrebno i zahvaljujem ministru Lluka na inicijativi. Održali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Univerziteta u Tirani sa kojima smo razgovarali kako bismo napravili kombinaciju profesora ovog univerziteta i profesora UP-a kako bi održali u život smer elektroenergetike i pokušacÌemo da pronađemo rešenje, rekao je ministar Bytyqi.

Rektor Univerziteta u Prištini Marjan Dema rekao je da UP nije političko telo, ali je spreman da sprovede politike koje se preduzimaju u tom pravcu.

“Posebno se zahvaljujemo ministru Valdrinu Lluka što je izrazio želju da se ovaj problem reši”, rekao je on.

U međuvremenu, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Enver Hamiti, pozdravljajucÌi ovu inicijativu, rekao je kako se rešenjem ovog problema može videti i smanjenjem kriterija za prijem profesora.

„Imamo osoblje koje je vešto i spremno da bude profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, ali zbog nekih kriterijuma ne mogu biti deo fakulteta. Predlažem da se vidi mogucÌnosti za smanjienje nekih od kriterijuma za prijem profesora “, rekao je dekan Hamiti.

Na ovom sastanku prisustvovao je i predsednik Odbora Državnog saveta za kvalitet pri Kosovskoj agenciji za akreditaciju, Gazmend Luboteni, koji je takođe pružio bezrezervnu podršku u tom pogledu.

Na kraju je odlučeno da se sagledaju mogucÌnosti stvaranja radne grupe sa ekspertima koji cÌe ponuditi konkretne predloge i planove za rešavanje ovog problema.