Kanadski biznisi zainteresovani za rudarski sektor

Priština, 06.03.2019 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, drugog i poslednjeg dana svog boravka u Kanadi, predstavio je potencijale Kosova u rudarskom sektoru i drugim sektorima pred brojnim kanadskim preduzecÌima. Ova prezentacija izazvala je ogroman interes, što je odmah potvrđeno da cÌe poslovna delegacija iz Kanade docÌi na Kosovo u septembru ove godine.

Kasnije je ministar Lluka imao veoma produktivan sastanak sa zamenikom ministra energetike i rudarstva Turske, Mithat Cansız, koji je obavešten da je vlada Turske osnovala kompaniju u svrhu ulaganja u rudarske kompanije širom sveta. Oni su izrazili interesovanje za posetu Kosovu kako bi blisko sagledali rudarske potencijale.

Sastanci su zatim nastavljeni sa kanadskim kompanijama u kancelarijama Konzulata Kosova u Torontu, gde je glavna tema bila Trepča i oblasti od posebnog interesa.

Poseta je završena završnim sastankom sa biznisima Kosovskog udruženja za dijasporu u Torontu, gde je ministar Lluka razgovarao o investicionom potencijalu dijaspore u potrazi za dodatnom podrškom kroz otvaranje biznisa na Kosovu koji bi generisali nove poslove.