Lluka se sastaje sa delegacijom EBOR

Priština, 05.02.2019 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka sastao se sa visokom delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, na čelu sa kosovskim direktorom za prijem za Kosovo, Walsht Patrick, sa kojim je razgovarao o Telekomu Kosova, rudarskom sektoru i obnovljivoj energiji.

Predsednik MER-a, Valdrin Lluka, obavestio je 13-članu delegaciju da je Vlada Kosova zahvalna EBOR-u za pomocÌ u privatizaciji Telekoma Kosova.

“Vlada Kosova je posvecÌena razvoju tehnološkog sektora sa ciljem da se osigura da građani i ekonomija zemlje imaju koristi od digitalne povezanosti. Vlada Kosova je dodelila zadatak Ministarstvu ekonomskog razvoja za privatizaciju Telekoma Kosova. Ali pre privatizacije smo videli da je neophodno pregledati strukturu, rad i praksu ovog preduzecÌa tako da privatizacija bude što uspešnija i za to zahvaljujemo EBOR-u za spremnost i podršku Vlade Kosova sa preporukama i kreditima potencijalnih za privatizaciju Telekoma “, rekao je ministar.

Dok, oko rudarskog sektora, Lluka, rekao je da Kosovo pokušava da približi strategije Vlade Kosova za ovaj sektor sa Bankom za obnovu i razvoj i zatražio finansijsku pomocÌ za dalji razvoj Trepče.

„Usvajanjem Zakona o Trepči i ponovnim otvaranjem posebnih oblasti zajedno sa Zakonom o strateškim investicijama, on pokazuje ambiciozan kosovski program za privlačenje investicija u ovom sektoru. Tražimo od EBOR-a da vidi mogucÌnosti pripreme finansijske pomocÌi za dalji razvoj giganta Trepče. S obzirom na strategiju EBOR-a za sektor rudarstva, Vlada Kosova nastoji da dalje razvija i promoviše ovaj sektor za investicije produbljivanjem međusobne saradnje između dve strane “, rekao je ministar Lluka.

Predstavnici EBOR-a su takođe bili informisani o razvoju i dostignucÌima u sektoru obnovljivih izvora energije, gdje je naglašeno da je zakon usklađen sa zakonima Evropske unije i da je cilj da 25% obnovljivih izvora energije je mogucÌ.

Delegacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj izjavila je da cÌe razmotriti mogucÌnost finansijske pomocÌi za razvoj Trepče i da cÌe se u daljim raspravama raspravljati na buducÌim sastancima.

Oni su takođe postali zainteresovaniji za sektore koje pokriva Ministarstvo razvoja, a ministar Lluka je detaljno informisao o razvoju i daljim koracima.