Ministar Lluka u poseti rudarima Trepče

Priština, 09.01.2019. – Ministar ekonomskog razvoja, Valdrin Lluka, u pratnji gradonačelnika Mitrovice, Agim Bahtiri, danas je posetio rudare Trepče koji su ušli u štrajk.

Tokom sastanka sa Sindikatom Trepča i Udruženjem štrajkača, ministar Lluka ih je informisao o svim fazama procesa registracije “Trepče AD”, informišucÌi ih da su na prvim sednicama Skupštine Kosova posle zimske pauze, koji se očekuje da cÌe se održati krajem januara, eventualno početkom februara, novi Statut Trepče cÌe se proslediti na usvajanje u Skupštini Kosova.

Usvajanje novog Statuta Trepče bi otvorilo put za registraciju preduzecÌa kao novo preduzecÌe “Trepča AD”, proces koji cÌe biti završen odmah nakon usvajanja Statuta od strane Skupštine Republike Kosova.

Registracija kao novo preduzecÌe “Trepča AD” otvara mogucÌnost za konsolidaciju menadžmenta, nova ulaganja u preduzecÌe, povecÌanje proizvodnje, stvaranje boljih uslova za rad itd.

Što se tiče zahteva rudara za povecÌanje plata za 20% i otpuštanja Upravnog odbora i Uprave preduzecÌa (zahtjevi koji su danas stigli od Strajkačkog veća i Sindikata Trepca), ministar Lluka je trazio od rudara da imaju razumevanje i da čekaju registraciju preduzeća i njenu pravilnu konsolidaciju, i da se uključe u povecÌanje proizvodnih kapaciteta kako bi preduzecÌe bilo profitabilno, a zatim da se vidi mogucÌnost ostvarivanja zahteva za povecÌanje plata od strane menadžmenta preduzecÌa koji zajedno sa Upravnim odborom su odgovorni za ovu odluku.

ObjašnjavajucÌi trenutnu situaciju, ministar je objasnio da Vlada ne može povecÌati plate za rudare sa porezima građana Republike Kosovo, jer trenutno preduzecÌe nema finansijsku održivost i nije profitabilna.

Ministar Lluka obecÌao je rudarima da cÌe tokom 2019. godine razvoj Trepče AD biti prioritet odeljenja koje vodi, tako da cÌe Trepča biti jedan od ključnih učesnika u ekonomskom razvoju zemlje.