Produbljuje se ekonomska saradnja između Kosova i Japana

Priština, 13.12.2018 – Drugog i poslednjeg dana, ministar Lluka je ostao u Tokiju, u Japanu, gde se sastao sa visokim državnim zvaničnicima kako bi pružio podršku za razne razvojne projekte, uključujucÌi i elektranu Kosova e Re.

U pratnji ambasadora Kosova u Japanu, Leon Malazogu, ministar Lluka se sastao sa Yoshihiro Seki, državnim ministrom za ekonomiju, trgovinu i industriju i poslanik u japanskom parlamentu, razgovarajucÌi o podršci japanske vlade za najvecÌi projekat u istoriji Kosova, izgradnja elektrane na Kosovu. Ministar Seki je naglasio da ministarstvo koje vodi pažljivo prati razvoj projekta i obecÌava punu podršku razumijevanjem situacije na Kosovu gdje jedini izvor energije je ugalj.

Štaviše, na ovom sastanku se takođe razgovaralo o poslovnom forumu koji cÌe se održati u februaru između i lokalnih preduzecÌa Kosova i Japana, forumu koji podržava japanska vlada.

Ovom prilikom, ministar Lluka je upoznao svog kolegu sa koristima japanskih kompanija ako posluju na Kosovu gde je primarni cilj izvoz proizvoda na evropsko tržište. Između ostalog, Lluka je naglasio da jeftina radna snaga, niski porezi na dohodak i lična primanja, porez na dividende od 0%, geografski položaj Kosova koji omogucÌava lak pristup tržištu Evropske unije, trgovinski sporazum sa EU što otvara vrata tržištu od 600 miliona stanovnika i potencijal za eksploataciju javnog zemljišta do 99 godina nudi ogromne mogucÌnosti za bilo kojeg japanskog investitora koji želi da cilja na evropsko tržište.

Današnju delegaciju sa Kosova takođe su ugostili Tadashi Maeda, guverner i generalni direktor Japanske banke za međunarodnu saradnju (JBIC) i Masafumi Nakada, predsednik Državne agencije za osiguranje izvoza i investicija (NEXI) sa kojima se razgovaralo o finansijskoj podršci u novom projektu Kosova e Re.

Svrha sastanka bila je informisanje ovih važnih institucija o potrebama i izazovima Kosova za energetski sektor i traženje podrške za druge infrastrukturne projekte.

Pored toga, Lluka je zatražio i finansijsku podršku za projekte upravljanja otpadom, uglavnom u reciklaži otpada i proizvodnji električne energije od toplotnog otpada, projekat koji bi regulisao situaciju otpada, deponije otpada i istovremeno, pored čistog okruženja, građani bi također imali koristi od čiste energije s potencijalom za proširenje kapaciteta manjih gradskih toplana. Ovaj projekat je privukao pažnju guvernera Maede, gdje smo se dogovorili da se projekat nastavi dalje razvijati.