Ministar Lluka u Sloveniji za jačanje ekonomske saradnje

Priština, 07.12.2018. Stotine miliona investicija bile su teme razgovora na sastancima koje je ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka održao sa potencijalnim investitorima, poslovnim ministrima i predstavnicima tokom zvanične posete Sloveniji.

Šef MER-a, Valdrin Lluka, boravi u gradu Ljubljani, gdje održava različite sastanke kako bi razmotrio mogucÌnosti ulaganja u oblasti voda, otpada, energije i agrobiznisa.

Na sastanku sa rukovodstvom Državne izvozne banke Slovenije, SID BANK, Lluka je razgovarao o uvođenju slovenačkog kapitala na Kosovu u oblasti vode, energije, otpada i agrobiznisa. SID banka je preliminarno tražila finansiranje investicija u iznosu od oko 200 miliona evra u oblasti vodoprivrede i agrobiznisa, a takođe je spremna da razmotri i druge projekte u oblasti životne sredine kao što su tretman otpadnih voda za opštine do 30.000 stanovnika.

Takođe, ministar Lluka se sastao sa rukovodstvom kompanije InterEnergo, koja je na Kosovo uložila oko 60 miliona evra izgradnjom 4 hidroelektrane koje su aktivne i proizvode oko 35 mwh električne energije.

Ova kompanija je takođe izrazila interes za proširenje, jer su, prema generalnom direktoru Anton Papež, zadovoljni uslugama i tretmanom na Kosovu.

Na sastanku sa ministrom ekonomskograzvoja i tehnologiju Zdravkom Počivalšek, ministar Lluka najavio je svog kolegu o potencijalima koje nudi Kosovo, fokusirajucÌi se na energetski sektor, gdje se očekuje da u narednih 10 godina uloži oko 3 milijarde eura, kako je predviđeno strategijom za energiju koju je ove godine odobrio parlament Republike Kosovo.

Takođe, ministar Lluka je predstavio i potencijale u sektoru voda, posebno vodoprivrede, kao što su stvaranje rezervoara, prečišcÌavanje otpadnih voda i instaliranje digitalnih mernih isprava.

Takođe, ministri su se složili da cÌe delegacija sa poslovnim subjektima iz Slovenije, koja cÌe se fokusirati na energetiku, rudarstvo i vodoprivredu, u pratnji Počivalšeka, posjetiti Kosovo i videti te potencijale.

U okviru ove delegacije ministar poljoprivrede, Shukri Maxhuni, koji se zajedno sa ministrom Llukom sastao sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, Tanja Strniša, razgovarali su o agrarnoj platformi koja ima za cilj angažovanje svih poljoprivrednika na Kosovu. koji proizvode osnovne prehrambene proizvode koji cÌe imati zajamčenu prodaju iz organizovanog sistema koji se bavi preradom, asortimanom, pakovanjem i prodajom proizvoda, stvarajucÌi prilike za individualne poljoprivrednike da se razviju kroz pristup finansiranju iz istog mehanizma. Agrarna platforma je osnova za istinski razvoj poljoprivrednog sektora.

Ministar Lluka je posetu završio posetom fabrici Iskra Emeco, gdje su je primili izvršni i vlasnik ove kompanije, Ahmed Elsewedy, izvršni direktor Luis Goncalves i član uprave Dieter Brunner.