Donacija od Švajcarske za sektor vode za osam miliona evra

Priština, 04.12.2018. – Ministarstvo ekonomskog razvoja je danas potpisalo Memorandum o razumevanju sa švajcarskom vladom za sufinansiranje i finansijski nadzor programa podrške za vodovod i kanalizaciju u ruralnim područjima.

Ministar Valdrin Lluka i gospodin Alan Brown, rukovodioc programa  Dorsch (Dorch International Consultants), potpisali su ovaj Memorandum o razumijevanju koji između ostalog omogucÌava izgradnju i rehabilitaciju sistema za snabdijevanje pitkom vodom i sistema za tretman kanalizacije u podržavanje cilja sveobuhvatnog pristupa, infrastrukture razvojnih komponenti, uključujucÌi operativne procedure i održavanje, smanjenje ne fakturirane  vode, uzimanje uzoraka i pracÌenje kvaliteta vode, očuvanje vodnih resursa, ublažavanje klimatskih promena, efikasnost energije, i razvoj odnosa sa potrošačima u različitim zemljama širom Kosova.

Vlada Kosova u ovom projektu cÌe doprinositi sa 10 miliona evra, dok cÌe Dorsch i švajcarska vlada sa oko 8 miliona evra. Ovaj projekat je u VI fazi i trajacÌe do 2021. godine.

Takođe, ovaj projekat cÌe omogucÌiti integraciju malih i samoopskrbnih vodovoda u regionalni sistem vodosnabdijevanja, poboljšavajući usluge za građane i povecÌavajući  sigurnosti pitke vode.