Ministar Lluka potpisao je sporazum o ukidanju roaminga sa Albanijom

Priština, 26.11.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka, zajedno s ministrom Damjan Gjiknuri, potpisali su sporazum o ukidanju roaming tarifa između naše dvije zemlje. Od 1. juna 2019. građani cÌe govoriti i koristiti internet kao i unutar zemlje!

Jedan od ključnih elemenata slobodnog kretanja ljudi i razmena usluga i robe su elektronske komunikacije, naročito mobilne usluge između zemalja gdje god se nalaze.

“ImajucÌi u vidu zajednički interes za promociju bliskih veza u oblasti elektronskih komunikacija, posebno intenziviranog trgovinskog potencijala između dve zemlje, a sa ciljem povecÌanja nivoa saradnje u svim sferama života, kao što su ekonomski, kulturni, itd., uzimajucÌi u obzir, pre svega, interese korisnika i preduzecÌa – mi, naše dve vlade su usaglasile sporazum o ukidanju cena roming usluga za javne mobilne / pokretne komunikacione mreže “, rekao je ministar Lluka.

U ovom slučaju, oni se zasnivaju na modelu Roaming Like At Home (RLAH) i model nacrta sporazuma rominga zemalja zapadnog Balkana (VB6), ali imajucÌi za cilj mnogo brži tempo ka potpunoj RLAH.

Ministar Lluka je rekao da cÌe svi operateri imati koristi od ovog sporazuma. “Na osnovu najboljih praksi Evropske unije za roming, očekuje se da sve strane koje učestvuju u mobilnim uslugama imaju koristi od ovog sporazuma. Operateri ne bi trebalo da se plaše da cÌe njihovi prihodi biti sniženi, jer cÌe se sa povecÌanim prometom ovi prihodi eksponencijalno povecÌavati. U EU, tek nakon jedne godine, taj porast je bio od 600% do 800%.

Uklanjanje rominga je korisno za sve kompanije jer smanjuju troškove i povecÌavaju efikasnost zbog mnogo jeftinije i mnogo fleksibilnije komunikacije, što rezultira povecÌanom ekonomskom saradnjom uopšte, posebno u trgovinskim razmenama “, rekao je između ostalog ministar Lluka,.

Takođe, najvecÌi korisnici cÌe biti građani naše dve zemlje koji su do sada imali velike zabrinutosti.

Potpisivanje ovog sporazuma je pozitivan korak i za regionalnu saradnju, kao i za krajnji cilj koji cÌe naše zemlje i druge zemlje regiona biti deo Evropske unije od 2021. godine, koji cÌe postati deo pravila Roaminga RLAH.