Lluka: Kosovo i Grčka će podstaknuti ekonomsku saradnju

Priština, 07.11.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka održao je sastanak sa grčkim državnim sekretarom za međunarodna ekonomska pitanja i razvojnu saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Ioannis Brachos, u pratnji delegacije iz grčke države.

Na sastanku se razgovaralo o mogucÌnostima unapređenja ekonomske saradnje dveju zemalja, unapređenju međuinstitucionalne saradnje, povecÌanju trgovinske razmene i razmeni dobrih iskustava u oblasti ekonomskog razvoja.

Ministar Lluka je ovom prilikom najavio grčku delegaciju sa ekonomskim razvojem u našoj zemlji, kapitalnim projektima i namerama Kosova da stvori atmosferu za privlačenje stranih investitora, posebno u oblasti informacionih tehnologija, energije i metalurgije. Takođe, ministar MER-a izrazio je važnost Agende o povezivanju između zemalja Zapadnog Balkana u stvaranju zajedničke ekonomske zone.

Ministar Lluka najavio je grčku državnu delegaciju za projekat inovativnog parka u Prizrenu. “Kosovo namerava postati regionalni centar za razvoj sektora informacionih tehnologija”, rekao je ministar Lluka, obecÌavajucÌi da cÌe kosovska preduzecÌa biti prisutna na Ekonomskom forumu koji cÌe se održati u Atini početkom iducÌe godine i ima za cilj povecÌanje ekonomske saradnje.

S druge strane, grčki sekretar za ekonomske poslove Brachos, zahvaljujucÌi ministru Lluki za prijem i spremnost za saradnju, rekao je da je Grčka spremna na viši nivo medjudržavnu saradnju o svim pitanjima koja bi pomogla ekonomskom razvoju dve zemlje.

“Ovde smo da vidimo potencijal za ekonomsku saradnju dveju zemalja. Želimo da trenutna saradnja ide na drugi nivo koji bi povecÌao trgovinsku razmenu dvije zemlje, razmijenili dobra ekonomska iskustva i povecÌali zajedničke investicije “, rekao je generalni sekretar za međunarodne ekonomske odnose i razvojnu saradnju u Grčko ministarstvo spoljnih poslova, Ioannis Brachos

Ministar je iskoristio priliku da se zahvali grčkom ambasadoru Constantina Athanasijadou za saradnju i da pruži saradnju sa novim ambasadorom Grčke u Prištini, Chryssoula Aliferi, koji su pratili generalnog sekretara za međunarodne ekonomske odnose i razvojnu saradnju u Ministarstvu  vanjskih poslova Grčke, Ioannis Brachos.