Lluka: Kosovo namerava da postane centar za digitalnu izvrsnost u regionu

Prištiaë, 01.11.2018 – Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka bio je domacÌin sastanka nemačke privredne delegacije na čelu sa zamenikom ambasadora Jan-Axel Voss, regionalnim direktorom za jugoistočnu Evropu, komesarom za ekonomske odnose istočne Evrope, Anja Quiring, sa kojom su razgovarali o razvoju događaja u sektoru informacionih tehnologija.

Tokom sastanka, ministar Lluka je informisao o inovativnom planu parka Prizrena, koji je tek počeo da se sprovodi, ovim projektom Kosovo namerava da postane Centar za digitalnu izvrsnost u regionu.

„Sa tehnološkim parkom u Prizrenu želimo da budemo Centar za digitalnu izvrsnost. Centar koji se fokusira na inovacije, istraživanje, razvoj i obuku za susjedne zemlje. Ovaj projekat ima  podršku i podržalisu je  donatori i lokalne institucije, gdje smo za 2019. godinu obezbedili 900 hiljada eura za ovaj projekat “, izjavio  je Lluka.

Ministar MER-a, je takođe obavestio nemačku delegaciju o projektu “Digitalna ekonomija Kosova” koji je pokrenut i ima za cilj da pokrije 96% teritorije Kosova sa brzim internetom i posebno ruralnim oblastima.

“Uz podršku Svetske banke u iznosu od 26 miliona evra, pokrenut je projekat” Digitalna ekonomija Kosova “, čiji je cilj da pokrije 96% teritorije Kosova brzim internetom, a posebno ruralnim područjima. Deo 20% ovog fonda cÌe se usmeriti na razvoj veština za mlade na Kosovu u oblastima kao što su programiranje, dizajn, što je dobra prilika za samozapošljavanje “, rekao je ministar Lluka.

Predstavnici nemačke delegacije izrazili su interesovanje za ulaganje u stručne škole i centre za obuku u sektoru informacionih tehnologija, a takođe su rekli da cÌe biti posvecÌeni uvođenju nemačkih investicija na Kosovo.

Ministar Lluka i predstavnici nemačke delegacije na čelu sa Anja Quiring složili su se da još više sarađuju u ITK sektoru.